VILJAKKALA 17.1.2022 12:00

Millainen laskuväline pulkkamäkeen kannattaa valita? – Otimme selvää nopeimmasta välineestä viljakkalalaisen Potin perheen kanssa

Anne Salminen

Äiti, sä et sitten hidastele. Et jarruta jaloilla yhtään.

Viljakkalalaisen Potin perheen 8-vuotias tytär Alisa antaa ohjeita äidilleen Anu Potille juuri ennen kuin on aika lähteä laskemaan mäkeä alas.
– Jos minä ihan vähän, äiti yrittää neuvotella, mutta tyttären vastaus on selvä.
– Ei käy.
Nyt ei tosiaan passaa hidastella: olemme tulleet Potin perheen kanssa Ansomäkeen selvittämään sitä, minkä mallinen laskuväline on kaikista paras. Kenties virtaviivainen pulkka, vai olisiko se sittenkin pyöreä ufo?
Parempaa selvitystyöryhmää voisi tuskin toivoa. 10-vuotias Akseli, 7-vuotias Alina ja 8-vuotias Alisa ovat niin innokkaita laskijoita, että heti kun Viljakkalan kirkon lähellä sijaitsevalle mäelle tuli ensimmäinen sentti lunta, niin laskemaan oli päästävä. Kokemusta hyvin vaihtelevista laskuolosuhteista löytyy.
Siuh, sitten mennään! Ilonkiljahdukset ja nauru täyttävät raikkaan pakkasilman, kun Alisa ja Anu-äiti kiitävät alas.
Pulkkamäkipuuhissa on mukana myös 2-vuotias Aapeli, joka ottaa tuomarin roolin.
– Meneekö äiti lujaa? supattelee isä Antti Poti pojalleen.
– Ei, Aapeli arvioi ykskantaan.

”Sillä pääsee vain puolimäkeen”

Ansomäen urheilukeskuksella sijaitseva mäki on mukavan mittainen mäenlaskuun.
Potin perhe on tuonut mukanaan liukureita, rattikelkan, pulkan ja ufon. Varmistamme ensin testaajien kanssa tutkimusintressin eli sen, olisiko parempi etsiä nopeinta vai parasta laskuvälinettä. Mitataanko aikaa vai äänestetäänkö lopuksi parhaasta?
– Otetaan aikaa, Akseli päättää.
Tehdään niin ja pistetään testi käyntiin!
Selviää, että perinteisellä yhden istuttavalla liukurilla mäen pääsee nopeimmillaan alas noin 13 sekunnissa. Jos vauhti hyytyy kesken matkan, jalkojen avustuksella mäen laskee noin 21 sekunnissa.
Rattikelkalla matka taittuu noin 11 sekunnissa. Nopea aika, mutta samoihin sekunteihin pääsee myös pulkalla.
Onneksi kello mittasi sekunnit sadasosien tarkkuudella, sillä tästä tulikin tiukka peli. Voittajaksi parilla kymmenyksellä selviää rattikelkka, ajalla 11,36 sekuntia. Pulkalla mäki taittui 11,64 sekunnissa.
Mittausvirhettä ei ajoissa luonnollisesti voi olla, vaikka ajanottajan erehtymätön peukalo hieman kohmeessa pakkasesta onkin...
Kun testaajat jo kiipeävät mäkeä ylös, yrittää toimittaja huudella ajanottoa myös ufolle.
– Ei kannata. Sillä pääsee vain puolimäkeen, se jää tuohon keskelle, kajauttaa testilaskuja ufolla tehnyt Akseli vastaukseksi.
Selvä se. Diskataan ufo. Voittajaksi se ei selviäisi kuitenkaan.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 22.1.2023 10:00 Tilaajille

Hokkareissa riittää nyt tyttöharrastajia jopa historian tekemiseen – ”On mahdollista muodostaa Hokkareihin jopa tyttöjoukkue”

Pääkirjoitus 11.1.2023 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Hyvät harrastuspaikat sytyttävät liikuntakipinöitä – ”Oma arvonsa on ehdottomasti sillä, että liikkumaan pääsee lähellä”

VILJAKKALA 22.1.2022 10:00 Tilaajille

Hotsittaisiko vaikkapa luistelu? – Verkkokartta kertoo, pääseekö Viljakkalassa jäille

VILJAKKALA 20.1.2022 11:00 Tilaajille

Viljakkalasta löytyy hyvät puitteet talviurheilulle – tiesitkö, että Ansomäen pukuhuoneet ovat luistelijoille auki joka päivä?