Uutiset 29.1.2023 10:00

Luontoretkillä rauhoitutaan, ei vertailla taulutelevisioita – Seitsemisen luontokeskuksen uusilla yrittäjillä on paljon suunnitelmia

Liisa Raipala


IKAALINEN. Seitsemisen kansallispuiston luontokeskuksen uusilla yrittäjillä Petri Ristiniemellä ja Anniina Lehdolla on tarjolla monenlaisia palveluita opastuksesta puistoon tuleville matkailijoille.

Heidän yrityksensä Seita Elämyspalvelut Oy alkoi pyörittää luontokeskusta joulukuussa. Tarjolla on esimerkiksi opaspalveluita, välinevuokrausta, majoitusta luontokeskuksen luona olevissa majoitustiloissa, luontokeskuksen kahvilan pyörittäminen ja retkeilyvälineiden myyntiä.
Välinevuokrauksessa hyödynnetään Ristiniemen Haukkamaa Adventures -yritystä, ja välineitä on tarjolla lumikengistä ja läskipyöristä kanootteihin, reppuihin ja telttoihin.
Seita Elämyspalveluiden kautta vuokrataan myös Metsähallituksen omistamat lähialueen kohteet, eli Seitsemisissä Pitkäjärven kämppä ja Kortessalo, Helvetinjärvellä Hiedan maja ja Riuttaskorven virkistysmetsän sauna.

Luonto antaa hyvinvointia

Opastuksia Ristiniemi kuvailee olevan laidasta laitaan patikka- tai lumikenkäretkistä melontaan ja sup-lautailuun. Yleensä retkiin kuuluu myös ruokailu, joka on saanut entistä suuremman merkityksen.

– Luontoon halutaan myös ihan fine dining -annoksia yritysvieraille. Minulla on oma tapa tehdä ruokaa, ja käytän paljon paikallisia raaka-aineita kuten riistaa ja kalaa. Retkille pystytään tarjoamaan myös kuljetus, hän kertoo.
Tärkeä asia on luonnosta ammennettava hyvinvointi. Ristiniemi on esimerkiksi kouluttautunut vetämään Metsämieli-rauhoittumismenetelmää, jossa 2–3 tunnin retkeen kuuluu keskittymis-, rentoutus, ja irtiottoharjoitteita. Tähän häntä kannusti retkioppaana saatu kokemus.
– Kerran retkellä oli iso ryhmä isoja pomoja, ja he juttelivat koko ajan työasioista ja siitä, millaiset Audit heillä on ja miten isot televisiot saunassa. Minua ei kuunneltu, vaikka halusin saada heidät irti arjesta. Jos taas minulta tilataan Metsämieli-retki, voin pakottaa ihmiset hiljentymään ja retkillä keskustellaan tietyistä asioista, ei Audeista.
– Kevään aikana Saari-Soljasen suoalueelle suunnitellaan terveysmetsä- palvelupakettia. Siihen kuuluu metsässä tehty terveyskävely, jonka aikana hiljennytään, rauhoitutaan ja rentoudutaan, ja sen jälkeen on hyvää syötävää, juotavaa ja jutustelua.
– Luonto hyvinvoinnin ylläpitäjänä nostaa päätään, ja sitä käytetään enenevissä määrin myös terveydenhuollon puolella. Luonnossa oleminen auttaa keskittymään läsnäolemiseen, ja antaa perspektiiviä omille asioille, Lehto sanoo.

Synttärit luontokeskukseen

Luontokeskukseen liittyviä palveluita ovat myös esimerkiksi kokoustilojen vuokraaminen, kokouspalvelut ja kesäsesongin ulkopuolella luontokeskuksessa olevan Metsähallituksen infopisteen hoitaminen.
– Meidän kautta voidaan järjestää myös vaikka lasten synttäreitä. Pihalle voidaan järjestää vaikka temppurata, mennä vanhoja leikkejä ja tutustua näyttelyyn, Lehto sanoo.
Luontokeskuksessa on nähtävänä Metsähallituksen pysyvä näyttely Metsän Siimeksessä, ja yläkerrassa vaihtuvien näyttelyiden tila. Yläparven näyttelyissä kerrotaan Seitsemisen alueen vanhasta savottakulttuurista ja lapsille on tieto–taito-rata.

Sinkkulumikenkäily ja villasukkapatikka

Myös erilaisia tapahtumia on suunnitteilla. Esimerkiksi helmikuun 4. päivänä järjestetään sinkkulumikenkäily, jota seuraa pikadeitit ja karaoke.

– Kaikki ovat tervetulleita, muutkin kuin sinkut ja tulla voi vaikka vain karaokeen, Lehto sanoo.
Sään salliessa talvikauden suunnitelmissa on myös villasukkapatikkaretki. Vappuviikonloppuna Seita Elämyspalvelut viettää luontokeskuksella avajaisia.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN/YLÖJÄRVI 8.9.2022 08:30 Tilaajille

Seitsemisen Luontokeskuksella uudet luotsaajat – keskittyy retkeilykeskusmaiseen suuntaan