MIELIPIDE 9.11.2021 16:00

Lukijalta: UutisOivat kannattaa laittaa silppuriin, kirjaimellisesti – "Vuoden lehdistä syntyy litrakaupalla erinomaista kompostikuiviketta"

Kompostointi on helppoa, opettavaista ja mukavaa. Prosessi toimii 50–100-kertaa luonnon kiertonopeudella ruokkimalla pieneliöstöä, joka on valmiiksi olemassa. Kompostointi on taloudellisesti ja ekologisesti erittäin kannattavaa. Se säästää jätehuollon kustannuksia ja on mittaamattoman arvokasta maanparannusainetta, sitoo hiiltä ja hillitsee merkittävästi ilmastonmuutosta.
Kotitalouden biokierto kannattaa järjestää niin, että mitään eloperäistä ei tarvitse heittää hukkaan. Lämpöeristetty kompostori toimii ympäri vuoden, kun sitä ruokitaan biojätteellä. Puutarhakompostori pakastaa ja säilyttää jätteen ryhtyäkseen työhön, kun maa taas lämpenee. Puutarhajäte voidaan kompostoida myös puiden ja pensaiden alustoilla, ruohonleikkurilla silputtuna nurmikolla sekä aumoissa ja kasoissa.
Komposti toimii moitteetta, kun siihen lisätään esimerkiksi kuiviketta, puukuitua, oksasilppua, silputtua paperia, pehmopaperia, tietosuojapaperia, makeisia, sokeria, jauhoja, kasvi- ja kalaperäisiä öljyjä tai sanomalehtisilppua. Voidaan siis sanoa, että tämänkin UutisOivan painettu lehti parantaa terhakkaasti maata ja tekee ilmastotekoja ihan konkreettisesti. Laskin, että kotitalouden vuoden silputuista UutisOivista syntyy litrakaupalla erinomaista kompostikuiviketta tai sellaisenaan käytettävää arvokasta maanrakennusainetta, jonka voi levittää puutarhaan mihin aikaan vuodesta tahansa.
Teknologia etenee- ja maailma paranee niin vauhdilla, että kompostointi alkaa olla järkevää ja mahdollista myös parvekkeella ja jopa keittiössä.

Markku Urhonen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

Mielipiteet 5.6.2022 06:00 Tilaajille

Lukijalta: Ruoantähteistä pitää hankkiutua eroon asiallisesti – avotunkio ei ole oikea paikka