Mielipiteet 11.3.2022 12:00

Lukijalta: Uniapneaa ei tarvitse ujostella eikä oireiden kanssa kannata jäädä yksin – ”Mitä varhaisemmassa vaiheessa hakee apua, sen parempi”

Pelkoja, huolia ja monenlaisia mietteitä nousee mieleen, kun miettii uniapneaan sairastumisen mahdollisuutta omalla tai läheisen kohdalla. Sairastuminen voi osua kenen tahansa kohdalle ja muuttaa elämän. Tukea elintapamuutoksiin saa vertaisilta.
Uniapneasta vaikuttaa tulevan uusi kansantauti, joka lisääntyy väestössä. Uniapneaa esiintyy niin naisilla kuin miehillä, nuorilla ja vanhoilla, hoikilla ja ylipainoisilla. Mitä varhaisemmassa vaiheessa uskaltaa hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle ja ottaa jatkuvan väsymyksen, kuorsauksen ja mahdolliset hengityskatkokset puheeksi, sen parempi.
Uniapneaan liitetään usein ylipaino, mutta siihen voi sairastua myös normaalipainoinen. Omahoidon onnistuminen on avainasemassa.
– Meillä Kyrösjärven Seudun Hengitysyhdistyksessä on erityisesti uniapneaa sairastaville suunnattua toimintaa. Vertaisryhmissä saa tietoa ja tukea sekä pääsee purkamaan omia ajatuksiaan ihmisille, jotka ovat itse kokeneet vastaavaa, uniapneayhdyshenkilö Anja Uusi-Erkkilä kertoo.
– Nyt kun koronapandemia näyttää helpottavan, myös liikuntaryhmämme on käynnistynyt uudelleen.
– Korona-aikana toimimme viranomaisten antamien suositusten mukaisesti. Keväällä 2022 olemme aloittaneet tauon jälkeen jo liikuntaryhmän ja uniapneavertaisryhmän, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Marja-Leena Rajamäki.
Kansallisen uniapneapäivän aattona 15. maaliskuuta Hengitysliitto järjestää kaikille avoimen verkkoluennon uniapnean hoidon ja ennaltaehkäisyn merkityksestä. Luennoitsijana toimii dosentti, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Tarja Saaresranta. Hengitysyhdistys järjestää tapahtumaan etäkatsomon.
Kyrösjärven Seudun Hengitysyhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Marja-Leena Rajamäki Ikaalisista. Varapuheenjohtajaksi valittiin Janne Rantanen Hämeenkyröstä. Sihteerinä jatkaa Helena Toivonen Ikaalisista, rahastonhoitajana Pirjo Kemppainen ja jäsenasioiden hoitajana Tiina Korpinen. Uusina hallitukseen valittiin Heli Moberg, Sonja Sorvajärvi ja Sinikka Vilppo, kaikki Ikaalisista.
Yhdistyksemme toimialue on Ikaalinen, Hämeenkyrö ja Sastamala. Sastamala liitettiin yhdistykseemme juuri pandemian alkaessa. Tapahtumien järjestäminen on ollut pandemian ajan haasteellista, eikä Sastamalan alueen jäseniin ole päästy tutustumaan. Kevään aikana onkin suunniteltu jo tapahtumia Sastamalan alueelle. Myös kesän aikana on tarkoitus kokoontua yhdessä Sastamalassa kesätapahtuman tiimoilla.

Kyrösjärven Seudun Hengitysyhdistys

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 25.3.2024 15:40 Tilaajille

Keväinen päivä houkutteli Villa Vihdan tapahtumaan

IKAALINEN 13.3.2024 17:00 Tilaajille

Parasta pilkkimisessä on luonnon tarkkailu, saalis on siihen päälle bonusta – ”Kala itse päättää, ottaako se syöttiin”

JÄMIJÄRVI 13.3.2024 09:00 Tilaajille

Uuden talon rakentaminen on harvinainen projekti, muuten jämijärveläisrakentajia työllistävät paljon mökkiläiset

IKAALINEN 12.3.2024 15:00 Tilaajille

”Aina ollaan valmiita tulemaan mukaan” – Kaupungin viestintämateriaalia varten poseerattiin kylpytakeissa Kyrösjärven jäällä

OIVASEUTU 8.3.2024 09:40 Tilaajille

Lauantaina ladut kutsuvat jälleen – Reppu-Pirkassa hiihdetään kuninkaallisten seurassa