MIELIPIDE 21.12.2022 15:00

Lukijalta: Omaishoitajana joutuu toimimaan ilman lainmukaisia vapaita – Ikaalisten kaupunki ei hoida velvoitteitaan



Olen toiminut kehitysvammaisen poikani omaishoitajana 1990-luvun alusta alkaen. Poikani on nyt 55-vuotias. Hän käy joka päivä kehitysvammaisten päivätoiminnassa kello 9–14.30. Muun ajan poika on kotona.

Olen itse nyt 75-vuotias ja puolisoni on 79-vuotias. En ole saanut lainmukaisia omaishoidon vapaita moneen vuoteen. Rästissä on noin 70 saamatonta vapaapäivää. Näin, koska Ikaalisten kaupungin kehitysvammahuollosta vastaavat eivät pysty järjestämään pojalleni sopivaa sijaishoitopaikkaa vapaitteni ajaksi.
Viime vuonna pojalleni tarjottiin yksittäistä viikkoa omaishoidon vapaiden ajaksi Ylöjärveltä. Emme kuitenkaan voineet ottaa sitä vastaan, koska emme voi viedä poikaamme yksittäiseksi viikoksi vieraaseen paikkaan. Hän ei esimerkiksi pysty kommunikoimaan kielellisesti. Uuteen paikkaan sopeutuminen kestää häneltä todella pitkään. Pojan ja hoitajien väliselle tutustumiselle ja yhteisymmärryksen syntymiselle pitäisi varata riittävästi aikaa. Pitäisi myös olla varmuus siitä, että jatkossakin hoitojaksot olisivat samassa paikassa ja samojen hoitajien ohjaamina.
Ikaalisten kaupunki kohtelee vammaisten omaishoitajia aivan eriarvoisesti verrattuna esimerkiksi ikäihmisten omaishoitajiin. Ikäihmisten omaishoitajat saavat omaishoidon vapaita ja hoidettava omainen on Markunkodilla, jossa on pysyvät samat hoitajat.
Minä ja puolisoni vanhenemme koko ajan ja sairautemme lisääntyvät. Ympärivuorokautinen omaishoitajuus ilman omaishoitajien lomia alkaa käydä voimille. Mikäli emme saa omaishoidon vapaita, kaupungille tulee omaishoidon vapaiden sijaan kolme kokoaikaista hoidettavaa.
Jos kaupunki toimisi oikein, se järjestäisi pojalleni asianmukaisen hoitojakson lomieni ajaksi niillä rahoilla, joita olemme Ikaalisten kaupungille säästäneet hoitaessamme poikaamme koko ajan.
Vammaiset ovat tuntevia ihmisiä, jotka ansaitsevat inhimillisen kohtelun. Saman ansaitsevat myös heidän omaishoitajansa. Odotan Ikaalisten kaupungilta tekoja asian suhteen. Lakisääteisiä lomia ei voi nollata vuoden vaihteen jälkeen, vaikka näin minulle kerrottiin.


Vaikeavammaisen pojan äiti ja omaishoitaja


Ikaalisten kaupunki vastaa omaishoitajalle


Omaishoitajat tekevät arvokasta työtä, eikä sen sitovuutta ja vaativuutta voi todennäköisesti edes ymmärtää ulkopuolisena. Elämässä voi tulla eteen hyvin yllättäviäkin tilanteita, jolloin läheinen tarvitsee tukea ja apua. Jokainen omaishoidettava ja hoitaja on erilainen. Näin ollen jokaisella on erilaiset ja yksilölliset tarpeet ja toiveetkin.

Ikaalisissa on ollut hyvä tilanne, koska omaishoidon tuki ei ole ollut määrärahasidonnainen palvelu, vaan omaishoidon tukea on voitu myöntää palvelutarpeen mukaan asiakkaan täyttäessä Ikaalisten kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan sille asettamat kriteerit.
Omaishoidontuki on kokonaisuus, johon sisältyy omaishoitajalle maksettavan korvauksen lisäksi omaishoitoa tukevat palvelut sekä omaishoidon vapaat.
Lakisääteisesti omaishoitajalla on oikeus vapaaseen vähintään kaksi vuorokautta kuukaudessa. Omaishoidon vapaan järjestämistapoja on useita. Ikaalisissa pääasiallisena omaishoidon vapaiden järjestämistapana on sijaishoito, jolloin kaupunki tekee toimeksiantosopimuksen asiakkaalle tutun ja hänen toivomansa sijaishoitajan kanssa. Tämän lisäksi vapaat voivat toteutua siten, että hoidettava on vapaiden ajan esimerkiksi perhehoidossa tai asumispalveluissa. Joissakin tilanteissa tarjotaan mahdollisuutta hyödyntää palveluseteliä omaishoidon vapaiden järjestämiseksi. Omaishoidon vapaiden järjestämiseksi on myös tehty hoidettavan palvelutarpeeseen perustuvia yksilöllisiä ratkaisuja. Ikaalisissa jokaiselle omaishoitajalle on järjestetty mahdollisuus näiden lakisääteisten omaishoidon vapaiden pitämiseen. Viime kädessä päätöksen soveltuvasta vapaiden järjestämisen tavasta tekee kunta.
Jatkossa Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa pirkanmaalaisten terveys- ja sosiaalipalveluista sekä pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen. Uudistuksen tavoitteena on taata yhdenvertaiset palvelut kaikille pirkanmaalaisille. Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus on 24.10.2022 hyväksynyt Pirkanmaan hyvinvointialueen yhtenäiset omaishoidon tuen myöntämisen perusteet ja palkkioluokat. Palkkioluokat ja toimintatavat yhtenäistetään hyvinvointialueella vaiheittain vuoden 2023 aikana.


Maria Pyykkönen

vt. vammaispalveluiden päällikkö / alle 65-vuotiaiden omaishoidosta Ikaalisissa vastaava taho

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 18.4.2024 07:00 Tilaajille

Ikaalisten sepelikentälle haetaan jälleen toimijaa – Kauppakirja oli syksyllä vain ”allekirjoitusta vailla”

IKAALINEN 15.4.2024 09:00 Tilaajille

Ikaalisten kaupunki antaa tilapäislainan metsästysseuralle monitoimitilojen rakentamista varten

IKAALINEN 12.4.2024 09:00 Tilaajille

Ikaalinen lähtee mukaan ilmastoverkostoon, josta yritykset, maatalous ja yhdistykset saavat apua ilmastotyölleen

IKAALINEN 11.4.2024 09:00 Tilaajille

Parkano jatkaa sinnikkäästi Rukonevan enklaavin siirtohanketta – Alueen koko on noin 200 hehtaaria

IKAALINEN 10.4.2024 09:00 Tilaajille

Ikaalisilta täysi tyrmäys Pirhan suunnitelmille – Jos yksiköt lakkautetaan, kaupunki vaatii Pirhalta pikaisesti selvitystä siitä, miten lakkautukset toteutetaan niin, että asukkaita kohdellaan tasavertaisesti