MIELIPIDE 12.1.2023 11:00

Lukijalta: Omaishoitajan lainmukaiset vapaat – ”Lomat ovat jääneet pitkältä ajalta pitämättä, niin eihän palvelusuunnitelmakaan voi olla ajantasainen?”

UutisOivassa 21.12.2022 iäkkäät kehitysvammaisen vanhemmat ovat tuoneet omaishoitajan lainmukaiset vapaat -asian julkisuuteen, mikä on aivan oikein. Kaupungin edustajan kommentti: ”Ikaalisissa jokaiselle omaishoitajalle on järjestetty mahdollisuus näiden lakisääteisten omaishoidon vapaiden pitämiseen.” Ainakin minulle jäi epäselväksi, miten tässä tapauksessa asia olisi hoidettu, koska omaishoitaja on asian julkisuuteen tuonut hoitamattomana.

Kyseiselle henkilölle eli avuntarvitsijalle on aikoinaan varmaankin laadittu erityishuolto-ohjelma, Eho ja siinä on tarkoin määritelty palveluidentarpeet. Palvelusuunnitelma pitää olla laadittu ja vähintään päivitetty tilanteiden muuttuessa. Palvelusuunnitelmassa on määritelty asiakkaan omaishoitajan loma-aikojen sijaishoitopaikka ja sitä noudatetaan. Tulee mieleen, kun omaishoitajan lomat ovat jääneet pitkältä ajalta pitämättä, niin eihän se palvelusuunnitelmakaan voi olla ajantasainen?
Kun asiakkaalle tarjotaan yksittäistä viikkoa omaishoitajan vapaan ajaksi täysin vieraasta ympäristöstä, niin menettelyssä mielestäni ei ole yksilöllisyyttä huomioitu. Asiakkaan hoiva, hoito ja huolenpito kuitenkin pitää tapahtua asiakkaan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla ja yhteisymmärryksessä.
Toimiessaan omaishoitajana hän tekee läheisensä vuoksi merkityksellistä työtä, jolla on iso rahallinenkin arvo yhteiskunnassa. Kohtuutonta, että kehitysvammaisten läheisten, monesti iäkkäidenkin vanhempien, pitää hoitaa läheisensä huolehtimisen ohella valituksia ja kanteluita saadakseen lakeihin perustuvia palveluita. Toivotan voimia ja jaksamista vanhemmille.

Taru Teelmäki

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 21.12.2022 15:00 Tilaajille

Lukijalta: Omaishoitajana joutuu toimimaan ilman lainmukaisia vapaita – Ikaalisten kaupunki ei hoida velvoitteitaan

HÄMEENKYRÖ 18.4.2022 15:00 Tilaajille

Korona ei mullistanut omaishoitajan arkea – ”Ystäviä ei toki voinut nähdä kasvotusten, siihenkin sopeutui yllättävän hyvin”