MIELIPIDE 2.1.2023 14:45

Lukijalta: Missä on Hämeenkyrö? – ”Hämeenkyröstä ei jää yhtään mitään mieleen ajomatkalla”Tuon kysymyksen esitti ystäväni minulle joulunpyhinä meillä vieraillessaan. Hän oli liikkunut autolla kolmostiellä ja ajanut uutta Hämeenkyrönväylää pitkin kohti Vaasaa. Ystäväni asuu muualla ja ajelee satunnaisesti Tampereen ja Vaasan välistä tieyhteyttä, mutta ei siis asu Pirkanmaalla. Jäin miettimään tuota kysymystä ajaessani tänään Tampereelta Ikaalisiin uutta Hämeenkyrönväylää pitkin. Väylä on todella hieno, hyvin suunniteltu ja rakennettu, sujuva ja turvallisen tuntuinen. Liikenne soljuu siinä hyvin ja sitä on mukava ajaa, rekoistakin pääsee turvallisesti ohi!

Mutta tosiaan, missä on Hämeenkyrö ? Tien varrella ei ole paljoakaan tapahtumia eikä kiintopisteitä ja Hämeenkyröstä ei jää yhtään mitään mieleen ajomatkalla. Eljaalan ja Mattilan talorypäs sekä yksi telelinkki olivat ainoat asiat, jotka jäivät mieleeni tuolta tieosuudelta kolmen eritasoliittymän ohella. Toki siellä on siltoja, mainitut eritasoliittymät sekä erilaisia melusuojarakenteita. Yhtä hyvin olisin voinut ajaa jossain Itä-Suomessa asuttamatonta tieväliä noiden tiemaisemien osalta. Hämeenkyrön kohta sujahti 7-8 minuutissa sujuvasti ohi eikä minulle olisi jäänyt mitään käsitystä missä kohtaa olin, ellei seutu olisi minulle ennestään hyvin tuttua jo pitkältä ajalta.
Mitä tälle näkymättömyysasialle pitäisi tehdä ? Kysymys on vaikea ja Hämeenkyrön kunnan pitäisi miettiä sitä tosissaan. Jollain tavalla kunnan näkymistä tielle pitäisi parantaa ja Hämeenkyrön tarjoamia attraktiopalveluita autoilijoille lisätä. Aiemmin vanhan tien varrella oli useita huoltoasemia, kauppoja, Alko sekä paljon muuta, jotka saivat ohiajavat ihmiset pysähtymään ja käyttämään kunnassa olevia palveluja. Varsinkin Tippavaaran houkuttelevuutta autoilijoille pitäisi parantaa ja aluetta muutenkin näkyvöittää paljon. Uskelan-Timin alueen eritasoliittymän läheisyyteen voisi kehittää palveluita, joilla ohiajavia autoilijoilla herätettäisiin pysähtymään. Hanhijärven alue Tampereen puoleisessa päässä sopii hyvin teollisuus- ja yritysalueeksi ja sitähän kehitetäänkin vahvasti juuri siihen suuntaan. Voisiko sinnekin sijoittaa jonkun liikenneaseman tai vastaavan ?
Näiden liittymäalueiden välisille tieosuuksille voisi suunnitella ja kehittää kauniita tiemaisemointeja yhdessä valtionhallinnon (ELY-keskus) kanssa muistuttamaan siitä, että nyt ollaan kauniissa Hämeenkyrössä eikä missään kaukokorvessa ja täysin asumattomilla alueilla keskellä ei mitään. Jotain tyypillistä Hämeenkyröstä, perinnetaitajat, suunnittelijat ja arkkitehdit näitä varmaan hyvin keksisivät ja löytäisivät.
Hämeenkyrönväylä on hieno ja sujuva tie, joka nopeuttaa ja helpottaa todella paljon kolmostiellä liikkuvia autoilijoita. Samalla se sysää Hämeenkyrön kunnan suureen pimeyteen, koska kaikki mielikuvat kunnasta jäävät puuttumaan. Kunnalla on suuri haaste valon löytämisessä tähän pimeyteen, mutta aivan mahdoton tämä tehtävä ei ole.


Jarmo Kuivanen

Ikaalinen/Tampere

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

KOLUMNI 3.3.2023 08:00 Tilaajille

Kirjoittajavieras: Matkalla kotiin – ” Kolmostie oli alla silloinkin, kun matkustin ensimmäistä kertaa itsenäisesti pitkänmatkanbussilla”

HÄMEENKYRÖ 23.2.2023 11:00 Tilaajille

Hämeenkyrönväylän opasteita muutetaan – Heiska poistuu ja vaihtuu Hämeenkyröksi

HÄMEENKYRÖ 14.2.2023 13:00 Tilaajille

Hämeenkyrönväylä siirsi liikennemelua Uskelanniemestä ja kirkonkylältä Pappilanmetsään ja Puronsuulle

MIELIPIDE 2.2.2023 12:00 Tilaajille

Lukijalta: Huoli ja ratkaisuehdotus väylälle – ”Kaikki kuuluisat Hämeenkyrö-maisemat jäävät nyt näkemättä”

HÄMEENKYRÖ 27.1.2023 17:00 Tilaajille

Hämeenkyrönväylälle tehtiin eläimille alikulku – onko sitä opittu käyttämään?