MIELIPIDE 2.1.2022 00:00

Lukijalta: Mikä on Ikaalisten suunnitelma? – "Mediasta olen lukenut myllerryksestä, joka Ikaalisissa on jo pidempään virinnyt"Ikaalinen on merkittävien muutosten äärellä 2023. Budjetti kutistuu ja hyvinvointityön sekä elinvoimapolitiikan roolit korostuvat uudella tavalla. Megatrendit säilyvät kuitenkin samoina, esimerkiksi väestö ikääntyy nopeasti ja palvelujen tarve toisaalla lisääntyy ja toisaalla vähenee.


Samalla ammattilaisten rekrytointi käy haasteellisemmaksi, kun samoista osaajista kilpailevat useat eri tahot eikä kyse ole vain hoitoalasta, vaan useimmista ammattiryhmistä.
Millainen on Ikaalisten suunnitelma ja miten henkilöstö voi vaikuttaa? Kuinka tehokkaasti kaupunki realisoi etätyömahdollisuudet ja mitä se tarkoittaa kiinteistöpolitiikalle? Entä miten digitalisaatiota ja automatisaatiota hyödynnetään? Miten henkilöstön hyvinvoinnista tai työ- ja perhe-elämän yhteen sovittamisesta huolehditaan? Miten tiivistetään yhteistyötä yrittäjäjärjestön ja ylipäätään elinkeinoelämän sekä oppilaitosten kanssa? Tulisiko Ikaalisten osallistua kolmostien kuntana Kasvukäytävä-verkostoon, kuten Hämeenkyrö?

Hyvinvointialueuudistus leikkaa kuntien voimavaroja suhteellisesti melko samoin, mutta tästä huolimatta pienten kuntien tilanne on haasteellisempi, kun esimerkiksi elinvoimapolitiikan työkalupakki on rajallisempi.

Pelkkä hyvä suunnitelma ei riitä, vaan priorisointi, toiminnan ja päätöksenteon laatu, yhteisöllisyys sekä tietojohtaminen korostuvat. Näiden arvo yleensä tunnistetaankin, mutta riittäviin toimiin tietoisuus ei välttämättä kyllin nopeasti johda.

Mediasta olen lukenut myllerryksestä, joka Ikaalisissa on jo pidempään virinnyt. Tilanne ei ole ainutlaatuinen, mutta silti surullinen esimerkki siitä, kuinka kuntasektorilla energiaa tuhlautuu vääriin asioihin tilanteessa, jossa toiminnan pitäisi olla entistä kirkkaampaa, päätöksenteon kaukokatseisempaa ja yhteishengen entistä vahvempaa.

Yleisiä ilmiöitä ovat esimerkiksi politiikan sekoittuminen operatiiviseen johtamiseen, repivä vastakkainasettelu sekä kuntajohtajiin liittyvä epäluottamus syystä tai syyttä. Kuntalaiset harvoin tuntevat taustoja, joten näkymä voi olla mustavalkoinen ja herkästi kärjistää tilannetta.

Ikaalisilla ei näin haastavassa tilanteessa ole varaa hukata energiaa tai sosiaalista pääomaansa, puhumattakaan mainehaitasta, jota ristiriidat aiheuttavat ennen kaikkea kunta-alan ammattilaisten keskuudessa.

Päättäjät, muistakaa suuri vastuunne. Mielipide-eroille on paikkansa, mutta ne eivät saa jäädä vaivaamaan ja vaarantaa yhteistä, uskottavaa kehittämistä.


Launo Haapamäki

HTM, strategiapäällikkö
Hämeenlinna

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 11.8.2022 10:00 Tilaajille

Lukijalta: Mietteitä Ikaalisten tieoloista – ”Moni valtatietä kulkenut on kertonut vasta Sammissa huomanneensa, että Ikaalisiin olisi pitänyt kääntyä jo aikaa sitten”

IKAALINEN 19.7.2022 12:00 Tilaajille

Saunafestivaali keräsi ennätysyleisön – ”Mitäpä se sade haittaa, kun järvessä kastuu kumminkin”

IKAALINEN 18.7.2022 17:00 Tilaajille

Vohveli lämpeni ja kauppa kävi pihakirppissuunnistuksessa – ”Joskus kauppa käy, joskus ei. Pääasia kuitenkin on, että on hauskaa”

IKAALINEN 18.7.2022 09:00 Tilaajille

Neoen tutkii Ikaalisissa 840 hehtaarin alueen soveltuvuutta aurinkovoimapuistoksi – edustaa puolta koko Suomen tutkittavasta alueesta

IKAALINEN 11.7.2022 17:00 Tilaajille

Laivarannasta perjantaina löytynyt esine on todennäköisesti räjähde – ”Kyse on vanhasta tavarasta”