MIELIPIDE 2.1.2022 00:00

Lukijalta: Mikä on Ikaalisten suunnitelma? – "Mediasta olen lukenut myllerryksestä, joka Ikaalisissa on jo pidempään virinnyt"



Ikaalinen on merkittävien muutosten äärellä 2023. Budjetti kutistuu ja hyvinvointityön sekä elinvoimapolitiikan roolit korostuvat uudella tavalla. Megatrendit säilyvät kuitenkin samoina, esimerkiksi väestö ikääntyy nopeasti ja palvelujen tarve toisaalla lisääntyy ja toisaalla vähenee.


Samalla ammattilaisten rekrytointi käy haasteellisemmaksi, kun samoista osaajista kilpailevat useat eri tahot eikä kyse ole vain hoitoalasta, vaan useimmista ammattiryhmistä.
Millainen on Ikaalisten suunnitelma ja miten henkilöstö voi vaikuttaa? Kuinka tehokkaasti kaupunki realisoi etätyömahdollisuudet ja mitä se tarkoittaa kiinteistöpolitiikalle? Entä miten digitalisaatiota ja automatisaatiota hyödynnetään? Miten henkilöstön hyvinvoinnista tai työ- ja perhe-elämän yhteen sovittamisesta huolehditaan? Miten tiivistetään yhteistyötä yrittäjäjärjestön ja ylipäätään elinkeinoelämän sekä oppilaitosten kanssa? Tulisiko Ikaalisten osallistua kolmostien kuntana Kasvukäytävä-verkostoon, kuten Hämeenkyrö?

Hyvinvointialueuudistus leikkaa kuntien voimavaroja suhteellisesti melko samoin, mutta tästä huolimatta pienten kuntien tilanne on haasteellisempi, kun esimerkiksi elinvoimapolitiikan työkalupakki on rajallisempi.

Pelkkä hyvä suunnitelma ei riitä, vaan priorisointi, toiminnan ja päätöksenteon laatu, yhteisöllisyys sekä tietojohtaminen korostuvat. Näiden arvo yleensä tunnistetaankin, mutta riittäviin toimiin tietoisuus ei välttämättä kyllin nopeasti johda.

Mediasta olen lukenut myllerryksestä, joka Ikaalisissa on jo pidempään virinnyt. Tilanne ei ole ainutlaatuinen, mutta silti surullinen esimerkki siitä, kuinka kuntasektorilla energiaa tuhlautuu vääriin asioihin tilanteessa, jossa toiminnan pitäisi olla entistä kirkkaampaa, päätöksenteon kaukokatseisempaa ja yhteishengen entistä vahvempaa.

Yleisiä ilmiöitä ovat esimerkiksi politiikan sekoittuminen operatiiviseen johtamiseen, repivä vastakkainasettelu sekä kuntajohtajiin liittyvä epäluottamus syystä tai syyttä. Kuntalaiset harvoin tuntevat taustoja, joten näkymä voi olla mustavalkoinen ja herkästi kärjistää tilannetta.

Ikaalisilla ei näin haastavassa tilanteessa ole varaa hukata energiaa tai sosiaalista pääomaansa, puhumattakaan mainehaitasta, jota ristiriidat aiheuttavat ennen kaikkea kunta-alan ammattilaisten keskuudessa.

Päättäjät, muistakaa suuri vastuunne. Mielipide-eroille on paikkansa, mutta ne eivät saa jäädä vaivaamaan ja vaarantaa yhteistä, uskottavaa kehittämistä.


Launo Haapamäki

HTM, strategiapäällikkö
Hämeenlinna

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 17.4.2024 17:00 Tilaajille

Voimajohdon uusi ympäristöarviointi julki – Kuukausi aikaa kommentoida

IKAALINEN 16.4.2024 11:00 Tilaajille

Kadonneita kääpiösnautsereita ei ole löytynyt, mutta työ niiden etsimiseksi jatkuu

IKAALINEN 15.4.2024 15:57 Tilaajille

Ikaalisissa syttyi maastopalo pellolla – Pelastuslaitos sammutti nopeasti

IKAALINEN 12.4.2024 15:00 Tilaajille

Metsähallitus suunnittelee tuulivoima-aluetta Horhalanperälle Ikaalisiin ja Parkanoon – Voimaloita voisi tulla enimmillään yli 20

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 10.4.2024 07:00 Tilaajille

Kansalaiset olivat aktiivisia tuulivoimasta: Konikallion ympäristövaikutuksista annettiin 63 mielipidettä