MIELIPIDE 19.1.2022 18:00

Lukijalta: Hyvä mieli, terve elämä – "Iltapäivälehtien lööpit suoltavat sodan uhkaa, ilmastokriisiä, syövät, sepelvaltimotaudit vaanivat ja vievät juuri sinut hautaan, ellet muuta elintapojasi"



Tiedämme fyysisen ja henkisen kunnon merkityksen ihmisten hyvinvoinnille. Toisen tökkiessä, pian myös toinen puoli alkaa rapautua. Mikä avuksi? Mistä tietää, kumpaa alkaa ensiksi hoitaa jos elämä on mennyt raskaaksi, vaivat ja sairaudet riesana?

Me ihmiset olemme osa yhteiskuntaa. Sen puitteissa kohtaamme monenlaisia asioita. Iloja, suruja, vastoinkäymisiä ja onnistumisia. Olemme myös erilaisia. Toiset menevät elämänsä läpi vihellellen, toiset taas elävät murheesta toiseen kokien maailmantuskaa rinnassaan.

Toiset ovat tervaskantoja, toiset hauraampia. Miten löydetään tasapaino, jossa jokaisella olisi mahdollisuus hyvään elämään? Valitettavasti elämme liikaa suoritusyhteiskunnassa. Pitää osata, täytyy tietää, vaurastua, ei erottautua, olla ns. yhteiskuntakelpoinen, kunnon veronmaksaja.

Meitä pelotellaan. Iltapäivälehtien lööpit suoltavat sodan uhkaa, ilmastokriisiä, syövät, sepelvaltimotaudit vaanivat ja vievät juuri sinut hautaan, ellet muuta elintapojasi. Kun mieli ahdetaan täyteen epätoivoa, pue siinä verkkarit päälle ja lähde ulos ja lenkille.

Kyselyissä ihmiset toivovat itselle ja läheisille terveyttä ja turvallisuutta. Epävarmuus horjuttaa terveyttä. Entä jos ambulanssi ei ehdi ajoissa syrjäkylille? Rinnasta puristaa, saanko ajan ja kuinka pian? Itsetuhoiset ajatukset mielessä, käsketäänkö ottaa buranaa?

Uusien hyvinvointialueiden tehtävä on korjata puutteita. Jokaisen kuuluu kokea olevansa turvassa, apu on lähellä, nopeasti saatavilla. Siksi lähipalvelut on turvattava, asuitpa Pirkanmaan reuna-alueilla tai kaupunkien lähiöissä.

Luodaan välittämisen ilmapiiri. Haluamme tuntea elämämme olevan merkityksellistä. Oli sitten kyseessä yksin kotona sairastava, mielensä kanssa murehtiva, lapsen sairastuessa jne. Tarvitaan yhteistyötä eri alojen ammattilaisten, eri järjestöjen ja yhdistysten välillä. Tukien myös taloudellisesti kolmatta sektoria.

Levollinen mieli antaa mahdollisuuden itsenä kunnossa pitämiseen. Tulevien aluevaltuuttettujen on ymmärrettävä ennaltaehkäisevän työn merkitys. Luoda sille mahdollisuudet ja toimintatavat, ettei ajauduta ns. syviin vesiin. Itselleni mielenterveystyö kolmannen sektorin kautta on sydämen asia. Hyvä mieli ja liikunta maistuu - sydän voi hyvin psyykkisesti ja fyysisesti.

Hyvä elämä kuuluu kaikille. Tehdään se mahdolliseksi yhdessä.


Hannu Tiainen

Kihniö
Pirkanmaan aluevaaliehdokas
Vasemmistoliitto

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 12.2.2024 07:00 Tilaajille

Hyvä uni on tärkeää – ”Lapsilla on tapana herätä varhain, mikä motivoi menemään ajoissa nukkumaan”

PÄÄKIRJOITUS 11.10.2023 07:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Liike on lääke moneen vaivaan – ” Vaihtoehtojen tai tiedon puutteen takia tuskin kukaan jättää tänä päivänä liikkumatta”

JÄMIJÄRVI 27.10.2022 15:00 Tilaajille

Lukijalta: Jämijärvellä purettiin vanhoja tunnekuormia naputtelemalla – ”Selkäkivun taustalta saattaa löytyä lapsuuden pelottava kokemus”

IKAALINEN 17.8.2022 13:00 Tilaajille

Treenistudio Kammari liikuttaa ikaalilaisia – ”Liikunnan ei tarvitse olla välineurheilua”

JÄMIJÄRVI 13.8.2022 10:00 Tilaajille

Jämijärvi selvittää kuntalaistensa hyvinvoinnin tarpeita – mitä haluaisi nuoriso, millaista liikuntaa pitäisi järjestää?