MIELIPIDE 10.2.2022 14:00

Lukijalta: Hämeenkyrössä yritetään jälleen esiopetuksen siirtoa varhaiskasvatuksen puolelle – ” Sääliksi käy työntekijöitä, kun he joutuvat jatkuvasti työskentelemään stressaavassa murrostilassa, irtisanomisuhan alla”


Kunnanjohtaja Alenius yritti viime kesällä valtuustokauden päätteeksi saada esiopetuksen ja sen yhteydessä järjestettävän päivähoidon siirretyksi perusopetuksesta varhaiskasvatuksen puolelle, sivistyslautakunnan päätöksen vastaisesti. Edellisestä yrityksestä oli tuolloin kulunut vain kaksi vuotta. Hinku siirrolle näyttää yhä olevan kova, sillä samaa yritetään nyt kaikessa hiljaisuudessa uudestaan!

Esiopetuksen siirto on nimittäin ujutettu mukaan kunnan sopeuttamisohjelmaan, joka on tarkoitus käsitellä pakettina kunnanhallituksessa ensi viikon maanantaina (14.2.). Mikäli paketti maanantaina hyväksytään, tulee se valtuuston käsiteltäväksi tätä seuraavan viikon maanantaina (21.2).
Muutos on erityisen huolestuttava Kyröskosken osalta, jossa esiopetus siirtyisi koululta Pilke-päiväkotiin. Kyseisellä organisaatiolla on jo päivähoidon järjestämisen suhteen ollut melkoisia haasteita. Tästä kielii muun muassa se, että Pilkkeellä on ollut vaikeuksia sitouttaa henkilökuntaa. Johto on vaihtunut useaan kertaan lyhyen historiansa aikana, kuten myös muu henkilökunta. Ilmeisesti kunnan virkamiehet ovat kunnassa ainoita, jotka ovat luottavaisin mielin antamassa Pilkkeelle laajemman vastuun.
Sillassa, Mahnalassa ja Heinijärvellä tilanne ei ole tietoni mukaan yhtä huolestuttava, joskaan minulle ei ole täysin selvää mitä nykyisille työsopimuksille tapahtuisi. Säästöt on aina jostain pois. Ainakaan koulupolku ei yhtä hyvin toteutuisi, kun koulu ei olisi ensimmäiselle luokalle mentäessä samassa määrin tuttu, mitä se olisi jos esikoulu järjestettäisiin samassa tilassa.
Sääliksi käy myös nykyisiä työntekijöitä, kun he joutuvat jatkuvasti työskentelemään stressaavassa murrostilassa, irtisanomisuhan alla. Eikö heille voisi suoda edes muutaman vuoden työrauhan? Tätä menoa menetämme heidät pian ilman mitään sopeuttamisohjelmaa.
Miksi kunnan johdolla on jatkuvasti tarve yrittää väkisin ajaa asiaa, jolle ei selvästi ole kannatusta niiden kuntalaisten keskuudessa, joita asia koskettaa? Asialla on nyt kiire ja tämä pitää nostaa ihmisten tietoisuuteen. Toivottavasti mahdollisimman moni olisi pikaisesti yhteydessä omaan valtuutettuun pyytäen, etteivät hyväksyisi sopeuttamisohjelmaa nykyisellään! Ei haittaisi myöskään pistää kunnalle tietoa Pilkkeeseen liittyvistä kokemuksista.

Aleksi Melto

Neljän lapsen isä Kyröskoskelta

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 29.1.2024 13:00 Tilaajille

Torstain lakon vaikutukset: Suurin osa varhaiskasvatusyksiköistä palvelee – Pilke auki tarvitseville

VILJAKKALA 6.5.2023 15:00 Tilaajille

Viljakkalan varhaiskasvattajat saavat vaaterahaa – työntekijät kannattivat korvausta

MIELIPIDE 3.3.2023 15:00 Tilaajille

Lukijalta: Varhaiskasvatuksen kriisiin on rohto – ”Korjaaminen alkaa, kun päättäjät ymmärtävät ryhtyä panostamaan varhaiskasvatuksen perusarkeen”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, JÄMIJÄRVI. 28.2.2023 10:00 Tilaajille

Työntekijäpula vaivaa varhaiskasvatusta, maalla tilanne ei ole pahimmasta päästä – ”Kaupungissa heitä tarvitaan massoittain”

IKAALINEN 26.8.2022 08:30 Tilaajille

Ikaalisten varhaiskasvatuspäällikkö vastaa aloitteeseen: "Pienentynyt syntyvyys vähentää varhaiskasvatuksen paikkojen tarvetta"