IKAALINEN 11.9.2021 14:00

Luhalahdessa ollaan ylpeitä eloisasta kotikylästä

Terhi Palonen

Kyrösjärven itäpuolella, aivan Ylöjärven kupeessa sijaitseva Luhalahti houkuttelee uusia asukkaita.

– Seudulle on saatu viime vuosina ilahduttavasti uusia asukkaita, lapsiperheitäkin. Osa tulijoista on paluumuuttajia, osa aivan uusia luhalahtelaisia, kertoo Luhalahden kyläseuran puheenjohtaja Ari Tiensuu.
Kesäisin Luhalahden seudun väkimäärä moninkertaistuu, kun kesäasukkaat saapuvat. Myös korona on tuonut paljon vapaa-ajan asukkaita asukkaita etätyöhön kakkoskotiin.
– Kylästä löytyy peruspalveluita, kuten vireä kyläkoulu ja perhepäivähoitoryhmä. Näiden palveluiden säilyminen on meille erityisen tärkeää, Tiensuu sanoo.
Luhalahti tunnetaan monista tapahtumista. Kesäisin vakiasukkaat ja kesäasukkaat tapaavat Huopion markkinoille. Vanhan ajan markkinatunnelmaa tullaan hakemaan kauempaakin.
Kyläläiset pitävät kylän yhtenä houkuttimena vaihtelevaa luontoa ja laajoja metsäalueita, joista saa monenlaista luonnon satoa. Pirkanmaan vuoden kyläksikin Luhalahti on valittu.

Hyvät kalavedet ja ulkoilumaastot

Hyvä tilaisuus kuulla kylän kuulumisia on Luhahden Kyläseuran hallituksen kokouksessa. Väki kokoontui suunnittelemaan syyskuun viimeisenä viikonloppuna seudulla ajettavan ison rallitapahtuman talkootöitä. Keskustelun lomassa kyläseuralaiset kertoivat omia kokemuksiaan ja näkemyksiään kotikylästään.

Kari Huikuri ja Margit Lampinen ovat paluumuuttajia.
Huikuri vietti lähes koko lapsuutensa Luhalahdessa. Kyläkoulun, Hämeenkyrön yhteiskoulun ja Ikaalisten kauppaoppilaitoksen jälkeen työ vei Tampereelle vuonna 1966.
Luhalahteen Huikuri palasi vuonna 2008.
– Tykkäsin tulla asumaan takaisin kotiseudulle, koska täällä ovat asioita, joita arvostan eli hyvät kalavedet ja ulkoilu- sekä lenkkeilymaastot, Huikuri kertoo.
Lapsuuden kylä oli kuitenkin muuttunut.
– Kaupat ja pankki olivat hävinneet. Onneksi täällä ovat vielä voimissaan koulu, huoltoasema monine palveluineen ja oma kirkko.
– Missään syrjässä emme asu, vaan Luhalahti sijaitsee hyvien yhteyksien päässä. Tampereellekin ajaa tunnissa. Itsekin kävin vielä muutaman vuoden töissä täältä Tampereella ennen eläkkeelle jäämistä, Huikuri kertoo.

Tontteja ja taloja tarjolla

Huikurille sydämen asia on koulun säilyminen.

– Koulu on aina ollut kylän keskus.Siitä haluamme pitää kaikin konstein kiinni. Onneksi Luhalahti kiinnostaa asuinpaikkana myös lapsiperheitä.
Lampinen asuu tutuissa lapsuuden maisemissa Isoröyhiössä. Kyrösjärvi tuli hänelle jo lapsena tutuksi, sillä hänen isoisänsä oli Lahti-laivan kippari.
Lampinen muutti Helsinkiin vuonna 1968 ja palasi palasin 2014.
– Paljon oli muuttunut 46 vuodessa. Ilahduttava on se, että Isoröyhiöön ja tälle seudulle yleensäkin on saatu uusia asukkaita. Kesäasukkaitahan täällä on jo ennestään paljon, Lampinen sanoo.
Ilahduttavana Lampinen ja Huikuri pitävät myös sitä, että seudulla on muuttajille tarjolla tontteja ja taloja.
– Luhalahdentie on ihan hyvässä kunnossa, kun tieyhteys Viljakkalan suuntaan saatiin parannettua. Autoihmisille kulkeminen ei aiheuta ongelmia, Huikuri huomauttaa.
– Helsingissä lyhyeen matkaankin saattoi kulua aikaa kolme varttia, Lampinen lisää.

Kesäasunnosta vakituinen

Veljekset <

Pasi Pentti muutti Isoröyhiön kesäasunnon vakituiseen asumiskäyttöön seitsemän vuotta sitten.
– Vaimolla ja minulla on sähköalan yritys Ylöjärvellä. Asuimme Tampereella ja mökki oli Ikaalisissa. Sukkuloimme tätä väliä. Päätimme, että ajelu sinne ja tänne saa loppua. Koti tuli Iso-Röyhiöön, josta pääsee nopeasti Ylöjärvellekin, Pasi Pentti kertoo.
Matti Pentin kakkoskoti on Isoröyhiössä Koti on Kangasalla, jossa hänellä on myös yritys.
– Tutut lapsuuden maisemat vetivät puoleensa. Innostuimme vaimon kanssa ostamaan sieltä metsää ja rantaviivaa, ja paikalle rakennettiin mökki, hän kertoo.
Kakkoskodissa pariskunta viettää nykyisin entistä enemmän aikaa, koska yrittäjän työt ovat helpottaneet.

Mukavia ihmisiä

Lapista lähtöisin oleva Ari Tiensuu muutti perheineen Ikaalisiin vuonna 2010, ensin Röyhiöön, ja vuodesta 2017 saakka perhe on asunut Luhalahdessa.

– Työhöni sopii mainiosti Luhalahti, koska minulla ei ole kiinteää toimipistettä, vaan reissaan ympäri Suomea, työ- ja liikenneturvallisuusalan kouluttajana toimiva Tiensuu kertoo.
– Luhalahdesta on hyvä lähteä joka suuntaan.
Tiensuuta ihastuttavat seudun kauniit ja jylhät maisemat ja vesistö.
– Kyläläiset ovat aktiivisia toimimaan yhteisen hyvän eteen. Täällä on paljon yhdistyksiä ja tietysti oma kyläseura.
– Yhdistys- ja talkootyöhön otetaan kaikki halukkaat mukaan, Lampinen muistuttaa.
– Parasta täällä ovat mukavat ihmiset, kyläseuran puheenjohtaja summaa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

IKAALINEN 27.7.2022 11:00 Tilaajille

Huopion markkinat yhdistää kylän väen – huolta kannetaan palveluista, erityisesti koulusta

IKAALINEN 18.7.2022 17:00 Tilaajille

Vohveli lämpeni ja kauppa kävi pihakirppissuunnistuksessa – ”Joskus kauppa käy, joskus ei. Pääasia kuitenkin on, että on hauskaa”

IKAALINEN 16.7.2022 10:00 Tilaajille

Luhalahden myllyä kunnostetaan askel kerrallaan – ”Meillä on salainen toive, että mylly saataisiin vielä toimimaan”

IKAALINEN 10.5.2022 17:00 Tilaajille

Ikaalisten kyläkierrokset alkoivat, ja Luhalahdessa riitti keskustelua: ”Koulun pitää olla Luhalahden lippulaiva”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 27.4.2022 21:00 Tilaajille

Haarapääsky toi kesäviestin Vesajärvelle – Varhainen pesijä lehtopöllö ehti jo pyöräyttää poikaset Pinsiössä