Kaupallinen yhteistyö 18.5.2021 00:00

Lähikatsastuksen vinkeillä vältät turhat korjauskehotukset katsastuksessa

Hämeenkyrön ja Parkanon Lähikatsastuksen toimitusjohtaja Markku Kleemolan vinkeillä vältät turhat korjauskehotukset tai jopa mahdollisen hylsyn auton katsastuksessa.

Jokavuotinen auton katsastus on useimmilla edessä kesän korvilla. Katsastukseen menon ei tarvitse aiheuttaa ylimääräisiä harmaita hiuksia, vaan katsastukseen voi varautua ennalta. Lähikatsastuksen Markku Kleemola kertoo vakaalla 34 vuoden kokemuksella, mitä autosta kannattaa itse tarkastaa ja korjata ennen katsastukseen menoa.

Ennen kuin kaasutat kohti katsastusta, on hyvä muistaa, ettei auton hylkäämiseen tarvita kuin neljä korjauskehotusta. Korjauskehotukset voivat olla niinkin vähäpätöisiltä tuntuvia kuin peruutuspeilissä roikkuva hajunpoistaja, naarmu tuulilasissa tai palanut rekisterikilven valo. Tähän vielä yksi kehotus päälle, niin auto hylätään katsastuksessa. Tämä saattaa joillain vapisuttaa kaasujalkaa, mutta autosta voi pienellä vaivalla tarkistaa turhat korjauskehotuksen aiheet pois ennen katsastusta.

Tarkistuslista ennen katsastukseen menoa:
1. Verot ja vakuutukset kuntoon

Vieraile Traficomin sivuilla tarkistamassa, onko autosi verotus ja vakuutusasiat ajan tasalla. Samalla voit tarkistaa viimeisen katsastuspäivän.

2. Valojen tarkistus

Rekisterikilpi: Tarkista, että rekisterikilvessä palavat molemmat valot, eikä kilpi jää mistään kohtaa pimeäksi.
Parkit: Parkkivalojen eli virallisesti etuvalojen tarkistus sujuu helpoiten, kun valoja käännetään päälle ensimmäiseen asentoon, ei loppuun saakka.
Sivusuuntavalot: Suuntavalojen tulee olla väriltään ruskeankeltaiset. Nykyään käytetään maalattua lasipintaa, joka rapistuu käytössä ja suuntavaloista tulee ajan kanssa liian kirkkaan väriset. Led-valoissa tätä vaaraa ei ole.
Keskijarruvalo: Jos autossa on keskijarruvalo, tulee sen myös toimia.
Takasumuvalot: Monelta on unohtunut tai ei ole edes tietoa takasumuvalojen olemassaolosta. Tarvittaessa tarkista autosi käyttöoppaasta takasumuvalojen toiminta, jotta osaat tarkistaa valot ja käyttää niitä tarpeen vaatiessa.

3. Peilit ja ikkunat

Ulkopeilit: Peilit eivät saa olla sumentuneet tai halki. Kannattaa samalla tarkistaa, etteivät ulkopeilien lämmittimet ole turhaan päällä, sillä ne saattavat kuluttaa peilin sameaksi.
Etusivuikkunat: Ikkunoiden tummennuskalvot on kielletty.
Tuulilasi: Lasin tulee olla ehjä pyyhkijöiden pyyhkimisalueelta, myös apukuskin puolelta.

4. Renkaat

Pyörimissuunta: Tarkista renkaiden oikea pyörimissuunta.
Ilmanpaineet: Mittaa ilmanpaineet kohdilleen autokohtaisen ohjeistuksen mukaan. Ohje voi löytyä ohjekirjan lisäksi avonaisen kuskin oven pilarista.
Renkaiden ura: 1.6 mm ura tai vähemmän johtaa ajokieltoon sekä kesä- että talvirenkaissa. Renkaiden ikää voi pidentää vaihtamalla etu- ja takarenkaiden paikkaa renkaiden vaihdon yhteydessä, näin renkaat kuluvat tasaisemmin.

5. Merkkivalot

Kertovat toimintahäiriöstä: Jos esimerkiksi turvatyynyn, moottorin tai abs:n merkkivalo palaa katsastuksessa, johtaa se auton hylkäämiseen. Häiriön syy on aina selvitettävä ja korjattava pikimmiten valon syttyessä.

Muutos katsastusaikoihin

Autojen katsastuskäytäntö on muuttunut, eikä uutta autoa tarvitse katsastaa ollenkaan ensimmäiseen neljään vuoteen. Alle kymmenvuotisella autolla katsastusväli on neljän vuoden tauon jälkeen joka toinen vuosi. Uusi auto katsastetaan siis 4–2–2–2–1 -mallin mukaan.

Yli kymmenvuotiaat autot katsastetaan edelleen vuosittain, mutta vanhoillakin autoilla katsastuskäytäntö on entistä joustavampi. Auton seuraava katsastusajankohta voi olla milloin tahansa ennen viimeistä katsastuspäivää, periaatteessa vaikka heti seuraavana päivänä edellisestä katsastuksesta. Seuraava katsastuspäivämäärä määräytyy edellisen hyväksytyn katsastuspäivämäärän mukaan 30 päivän joustolla. Katsastuspäivämäärää voi siis siirtää haluamaansa ajankohtaan katsastuttamalla autonsa siihen aikaan vuodesta, jolloin toivoo seuraavankin katsastuksen olevan. Jos katsastuspäivämäärän haluaa pysyvän samana, tulee auto katsastuttaa aikaisintaan 30 päivää ennen viimeistä katsastuspäivämäärää. Voit tarkastaa autosi viimeisen katsastuspäivämäärän Traficomin sivuilta omalla rekisterinumerollasi.

Hämeenkyrön Lähikatsastus Oy
Tippavaarantie 8
39200 Kyröskoski
P. 03 4480 600
katsastus@lahikatsastus.fi
www.lahikatsastus.fiLähikatsastus
Marketta Koivula palvelee asiakkaat Hämeenkyrön Lähikatsastuksen toimistolla. Katsastuksessa ei käy vain autoja, vaan kirjava kokoelma ajoneuvoja suurista rekoista erikoisempiin kaksipyöräisiin. Antti Äijälä kävi rekisteröimässä harvinaisemman sähköskootterinsa mopoksi.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

Mielipiteet 18.6.2021 16:00 Tilaajille

Napakat

Mielipiteet 17.6.2021 10:00 Tilaajille

Hämeenkyrön ala-asteen luokkakoko

Pääkirjoitus 17.6.2021 06:00 Tilaajille

Tuoreet ja kokeneet tukevat toisiaan

Mielipiteet 16.6.2021 15:30 Tilaajille

Hämeenkyrön vanhalle hautausmaalle tarvitaan puutarhuri

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 15.6.2021 09:00 Tilaajille

Annika Saarikko vieraili Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa