Pääkirjoitus 8.7.2021 08:00

Kuumuus tuskastuttaa jo monia

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Lämmön ystäviä on hellitty lähes koko Suomessa jo useampi viikko. Läheskään kaikki eivät kuitenkaan lämmöstä enää nauti, vaan helteet vievät voimat ja uuvuttavat. Lämpötila ei uuvuta ainoastaan ulkona ja auringon paisteessa, vaan lämpöaallon jatkuessa entistä useampia myös sisätiloissa. Kiinteistöjen sisälämpötilaa nostaa entisestään se, kun ilma ei ole viilentynyt edes öiksi, vaan lämpötila on pysytellyt silloinkin parinkympin kieppeillä.
Hämeenkyrössä Kurjenmäkikodin sisälämpötilat nousivat jo juhannusviikolla yli 28 asteen. Hellepäivien jatkuessa sisälämpötilat ovat pysyneet korkeina varsinkin rakennuksen ylemmissä kerroksissa. Henkilökunta on syystä tuskastunut tilanteeseen, samoin väistämättä myös asukkaat.
Työnantajan velvollisuus on huolehtia, että lämpötila työtiloissa säilyisi alle 28 asteen. Mikäli lämpötila ylitetään, taukojen määrää on lisättävä. Kiireisessä hoitotyössä säädetty kymmenen minuutin ylimääräinen tauko tunnissa on kuitenkin tuskin mahdollista toteuttaa, tai sitten lopun ajan tunnista joutuu ahkeroimaan sitäkin rivakammalla askeleella.
Vanhoissa rakennuksissa puutteellinen ilmanvaihto on useimmiten ominaisuus, johon ei auta kuin kallis remontti. Kurjenmäkikodilla on erityisen turhauttavaa se, että rakennuksessa on tehty mittava ja hintava remontti vain pari vuotta sitten ja ilmanvaihdon jäähdytysteho ei odotuksista huolimatta näytä kesähelteillä riittävän.
Kesän pitkä hellejakso nostaa samankaltaisia ongelmia esiin myös sellaisissa kiinteistöissä, joissa ei aiemmin ole kuumuudesta ollut kiusaa.
Nuorille ja terveille ihmisille kuumuus on kuitenkin vain epämukavaa. Kun tehostetun palveluasumisen yksikössä alkaa olla tukalaa, joudutaan ratkomaan henkilökunnan työsuojeluun ja asukkaiden terveyteen liittyviä kysymyksiä.
Pitkän hellejakson aiheuttama kuumuus aiheuttaa ongelmia Kurjenmäkikodilla toisena kesänä peräkkäin. Sään ääri-ilmiöiden yleistyessä Suomessakin täytyy varautua siihen, että kiinteistöjen lämmittämisen lisäksi alkaa olla tarvetta myös niiden jäähdyttämiseen.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 24.4.2024 14:00 Tilaajille

Kesäteatterit haluavat jälleen hykerryttää katsojia niin hauskoilla hahmoilla kuin tarinoiden käänteillä

JÄMIJÄRVI 19.4.2024 17:00 Tilaajille

Jämijärvellä mietitään, striimataanko edelleen kaikki valtuuston kokoukset

IKAALINEN 19.4.2024 09:00 Tilaajille

Julia Vähä-Peltomäki ryhtyi osa-aikaiseksi yrittäjäksi: Macaron-leivosten teko on oma erikoistaitonsa

JÄMIJÄRVI 18.4.2024 15:00 Tilaajille

Jämijärven tilinpäätös viipyy yhteistyökumppanin ongelmien vuoksi

JÄMIJÄRVI 16.4.2024 13:40 Tilaajille

”Pitää luoda ympäristö, jossa kukaan ei jää yksin” – Nuorten tilanne huoletti Jämijärven valtuustoa