Pääkirjoitus 12.5.2021 06:00

Kuntakokeilu palauttaa palvelua lähelle

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Työllisyyden kuntakokeilu palauttaa nuoret ja ansiopäivärahan ulkopuolella olevat työttömät kuntien asiakkaiksi. Lähes kaikissa Pirkanmaan kunnissa käynnissä oleva kokeilu aloitettiin maaliskuussa. Ainakin ensitunnelmat kokeilusta ovat positiiviset.
Kokeilussa palataan ikään kuin vanhaan toimintamalliin, kun palvelu on jälleen tarjolla omassa kunnassa. Työvoimapalveluiden keskittäminen isompiin kaupunkeihin vei palvelut kauas asianosaisten ulottuvilta ja teki samalla palvelusta huomattavasti kasvottomampaa. Nyt kun palvelu palaa kuntiin, niin työttömillä kuin heille apua tarjoavilla omavalmentajillakin on paljon paremmat lähtökohdat miettiä, mistä ja millaista koulutusta tai työtä kenellekin voisi ajatella.
Tämän hetken työllisyystilanne Pirkanmaalla ja koko Suomessa on huolestuttava. Lomautettujen määrä nostaa työttömyyslukuja merkittävästi. Hämeenkyrössä lomautettujen määrä työttömistä on yli viidennes, Ikaalisissakin lähellä viidennestä.
Yrityksissä koronan arvaamattomuus pitää monet varpaillaan. Lomautettuja ei uskalleta kutsua töihin, kun tulevaisuutta ei osata ennustaa kovin pitkälle. Onneksi koronaluvut ovat pysyneet nyt jo useamman viikon niin alhaalla, että yhdistettynä rokotusten etenemiseen kesästä ja syksystä voidaan odottaa jo normaalimpaa aikaa.
On kuitenkin vielä arvoitus, kuinka nopeasti koronaepidemiasta toipuminen yritysmaailmassa alkaa. Toipumisen nopeus vaikuttaa merkittävästi yritysten mahdollisuuksiin ja rohkeuteen palkata uusia työntekijöitä.
Paikalliskokeilun hyviin puoliin kuuluu ainakin se, että mahdollisia työllistämistarpeita on helpompi löytää. Toivottavasti paikalliset yrittäjät kokevat myös helpommaksi tiedustella itselleen sopivaa työntekijää, kun palvelu löytyy omasta kunnasta. Mahdollisuudet räätälöidä koulutusta työntekijän ja työnantajan tarpeisiin ovat tässä mallissa myös joustavampia kuin silloin, jos työvoimapalvelua hallinnoidaan etäältä.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

Mielipiteet 18.6.2021 16:00 Tilaajille

Napakat

Mielipiteet 17.6.2021 10:00 Tilaajille

Hämeenkyrön ala-asteen luokkakoko

Pääkirjoitus 17.6.2021 06:00 Tilaajille

Tuoreet ja kokeneet tukevat toisiaan

Mielipiteet 16.6.2021 15:30 Tilaajille

Hämeenkyrön vanhalle hautausmaalle tarvitaan puutarhuri

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 15.6.2021 09:00 Tilaajille

Annika Saarikko vieraili Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa