KOLUMNI 27.10.2021 14:00

Kolumni: Miten säilytämme yläkoulun Jämijärvellä? – ”Taloudellisuus ei ole ainoa pointti”

Timo Sorvali
Timo Sorvali

Yleisesti sanotaan, että yläkoulu on opetuksellisesti ja taloudellisesti kannattava 300 oppilaan yksikkönä. Jämijärvellä oppilaita on alle 60, eikä ennusteiden mukaan tulevaisuudessakaan ole luvassa suurempia määriä.

Jämijärvellä keskihinta per 7–15 -vuotias oppilas oli vuonna 2017 Satakunnan toiseksi korkein eli 11 521 euroa maakunnan keskiarvon ollessa 9 861 euroa. Esimerkiksi Ikaalisissa vuonna 2018 yläkoulun oppilaan kustannus oli 9 479 euroa.

Taloudellisuus ei ole ainut pointti tässä asiassa. Löytyykö päteviä opettajia pienelle tuntimäärälle ja riittääkö opettajalla pätevyyttä opettaa 4–5 ainetta, jotta oppilaat saavat korkeatasoista opetusta ja tuntimäärästä tulee kohtuullinen ansio opettajalle? Ja ehkä se tärkein kysymys, annammeko lapsillemme saman tason kuin naapurikuntien yläkouluissa heidän pyrkiessään eteenpäin yhdeksänneltä luokalta?

Tässä muutamia kysymyksiä, joita meillä Jämijärvellä ja monessa muussakin pienessä kunnassa pitää pystyä miettimään ikäluokkien edelleen pienentyessä ja kustannusten oppilasta kohden kasvaessa.

Ainoa ratkaisu ei ole se, että Jämijärven yläkoulun oppilaat siirrettäisiin johonkin naapurikunnista. Mahdollisuutena pitäisi tutkia myös se, löytyykö naapurikunta, joka olisi valmis palkkaamaan yhteisen opettajan Jämijärven kanssa. Tällöin saataisiin aineeseen erikoistunut opettaja sekä mahdollisuus etäopetukseen oppiaineissa, joissa tuntimäärät ovat vähäisiä omassa yläkoulussa.

Meillä on kolme suurempaa yläkoulua kohtuullisella etäisyydellä. Tämäkin on tietysti yksi vaihtoehto. Osalla kuljetusmatka varmasti kasvaisi, mutta maksimissaan puhutaan vajaan tunnin matkasta.

Jämijärvelle on valmistumassa uusi varhaiskasvatus-, koulu- ja liikuntakeskus. Jo sitä suunniteltaessa otimme huomioon sen mahdollisuuden, että yläkoulun luokat saatamme joutua muuttamaan muuhun käyttöön jo 2020-luvulla.

Tärkeää on saada pikaisesti tonttitarjontaa koko kunnan alueelta sekä Tuulenpesän ja Perhepuiston laajennuksenkin osalta myyntiin. Koulun tulevaisuutta parantaa se, että saamme uusia lapsiperheitä Jämijärvelle. Meillä on tarjottavana hyvät tietoliikenneyhteydet, puhdas lähdevesi ja luonnonkaunis Geopark-alueen kunta vajaan tunnin matkan päästä Tampereelta.

Pienenä kuntana meidän kannattaisi mielestäni panostaa hyvän koulurakennuksen lisäksi siihen, että tarjoamme lapsillemme hyvän esiopetuksen sekä alakoulun perusopetuksen. Se, riittävätkö resurssimme riittävän laadukkaan opetuksen tuottamiseen talousresurssien rajoissa yläkoulussa, on meidän päättäjien harkittava.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 30.6.2023 14:00 Tilaajille

Maanantaina Ikaalisissa tehdään yhteiskoulun sisäilmaan liittyviä päätöksiä – rahat korjaukseen ja uuden koulun hankesuunnitelmaan sekä väistötilat

Mielipiteet 15.2.2022 16:00 Tilaajille

Lukijalta: Yläkouluun tarvitaan lisää taito- ja taideaineita – ”Taideaineet tuovat energiaa opiskeluun”

MIELIPIDE 14.2.2022 16:00 Tilaajille

Lukijalta: Yläkoulussa annetaan liikaa koulutehtäviä – ”Oppilaat eivät jaksa tätä menoa kauaa”