HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 28.4.2022 16:00

Kasvomaskien käyttäminen oman harkinnan varaan myös Pirkanmaalla – muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta

Nina Ylinen




Kasvomaskin käyttäminen on nyt vapaaehtoista myös Pirkanmaalla. Alueellinen pandemiaohjausryhmä linjasi tiistaina, että jokianen voi oman harkintansa mukaan päättää, käyttääkö kasvomaskia esimerkiksi ruuhkaisissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.


Päätös on yhteneväinen THL:n linjan kanssa. Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä koronaepidemia näyttää laantumisen merkkejä sairaalahoidon osalta: erikoissairaanhoitoon tulee keskimäärin neljä uutta koronapotilasta päivässä, kun edeltäneien kahden kuukauden aikana potilaista tuli 7–8. Myös ilmaantuvuus on puolittunut epidemiahuippuun nähden ja positiivisten näyteiden prosenttiosuus on hienoisessa laskussa.

Maskit riskiryhmille ja rokottamattomille

Ohjausryhmä suosittelee tiedotteessaan maskin käyttöä ruuhkissa etenkin rokottamattomille aikuisille ja riskiryhmäläisille. Myös koronalle altistuneiden, jotka eivät voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja ja ovat hengitystieoireisia, sekä koronatestiin menijöiden tulisi käyttää maskia.

Työpaikkoihin maskisuosituksen päivitys ei päde. Siitä päättää työnantaja riskinarvoinnin perusteella.

Maskit edelleen sote-tiloissa

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta käyttää edelleen kirurgista suu-nenäsuojainta sairaaloiden osastoilla, poliklinikoilla sekä muissa potilaiden hoito-, tutkimus- ja vastaanottotiloissa. Ensihoidossa ja päivystyksissä FFP2-hengityksensuojainta suositellaan hengitystieinfektio-oireisten potilaiden tutkimiseen ja hoitoon. Koronapotilaiden lähihoidossa ja koronanäytteenotossa suositellaan niin ikään FFP2-hengityksensuojaimen käyttöä.


Ympärivuorokautisen hoivan asiakastiloissa, joissa liikkuu asukkaita, asiakkaita tai heidän läheisiään, kotihoidossa sekä riskiryhmien sosiaalihuollon avopalveluissa suositellaan henkilökunnalle edelleen kirurgisen suu-nenäsuojainten käyttöä, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedotteessa.


Vierailijoille suositellaan edelleen kasvomaskin käyttöä sairaaloissa niissä tiloissa, joissa tutkitaan tai hoidetaan potilaita sekä ympärivuorokautisen hoivan tiloissa. Potilaille suositellaan kasvomaskin käyttöä sairaalassa ja vastaanotoilla asioidessa.


Influenssa riivaa


Pirkanmaalla on nyt alkanut myös influenssa A -epidemia. Viime vuonna Pirkanmaalla todettiin vain yksittäisiä influenssatapauksia, mikä johtui todennäköisesti koronapandemian takia tehdyistä laajoista hengitystieinfektioiden torjuntatoimista.


Nyt positiivisten näytteiden osuus kaikista Pirkanmaalla otetuista influenssanäytteistä on noussut yli 10 prosentin ja laboratoriovarmennettuja tautitapauksia on ollut viime viikolla yli 30. Yksittäisiä influenssapotilaita on myös sairaalahoidossa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 9.10.2023 08:00 Tilaajille

Influenssakausi kurkkii ovensuussa – Pirha aloittaa rokotukset koronaa ja influessaa vastaan lokakuun lopussa

HÄMEENKYRÖ 12.9.2022 15:00 Tilaajille

Jussi Markkola halusi elannon musiikista, mutta korona muutti kaiken – ”Minähän olin siinä vaiheessa yrittäjämuusikko. Eli työtön”

HÄMEENKYRÖ 22.8.2022 15:00 Tilaajille

Hämeenkyrön seurakunta siirtyi digiaikaan – osa korona-ajan muutoksista tuli jäädäkseen

OIVASEUTU 27.7.2022 13:00 Tilaajille

Vihkimisten suosio on laskussa – ”Häiden lisääntyminen on vain hetkellinen ilmiö”

OIVASEUTU 20.7.2022 12:40 Tilaajille

Hämeenkyrö ja Ikaalinen alkavat jakaa laajemmin neljänsiä koronarokotteita – rokotuksen pääasiassa ilman ajanvarausta