Pääkirjoitus 19.8.2021 06:00

Juurevuutta kannattaa ruokkia

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Sunnuntaina Ikaalisten päivän puistojuhlassa useammassakin puheenvuorossa nousivat esiin juuret. Kulttuuri nostettiin esiin yhtenä merkittävänä tekijänä juurtumisessa kotiseutuun. Kulttuuritapahtumat luovat juuria paitsi niiden tekijöille ja talkoolaisille, myös osallistujille, joiden vuoteen tietyt tapahtumat kuuluvat ohittamattomasti.
Kulttuuri ja juurevuus ovat asioita, joita maaseudulla on tärkeää vaalia. Kulttuurin avulla voidaan luoda yhteisö, jonka juuret kasvavat vahvoiksi ja vetävät puoleensa vielä vuosien päästäkin. Kulttuuria pitää myös katsoa laajasti. Kuvataide, musiikki ja teatteri ovat kulttuuria, mutta mukaan voidaan laskea myös urheilukulttuuri. Hyvä seurahenki paikallisessa urheiluseurassa vetää pelaajia vanhaan kotipitäjään urheilemaan vielä vuosien päästäkin.
Kulttuurin myötä luoduilla vahvoilla juurilla ja yhteisöllä on iso, positiivinen merkitys paikkakunnalle. Se henkii hyvää paitsi kaikille juurtuneille, myös paikkakunnalle muuttaville tai siellä vieraileville. Vahvoihin ja toimiviin yhteisöihin on hyvä mennä ja niistä saa nopeasti tunteen, että kuuluu jonnekin. Vierailijoille vahva yhteisö puolestaan kertoo paikkakunnasta ja antaa sille oman persoonallisen leimansa.
Juurevuus on myös vahva vetovoimatekijä paikkakunnalla varttuneille. Viimeistään keski-iässä moni kuulee juuriensa kutsun ja alkaa miettiä paluuta kotiseudulle tuttuihin ympyröihin ja yhteisöön.
Juurevuuden arvo on hyvä muistaa myös kuntapolitiikassa, sillä kuten Ikaalisten väistyvä kauppalanvouti totesi, on tapahtumia hankala järjestää velkarahalla. Tiukassakin taloudellisessa tilanteessa kunnissa on syytä pitää mielessä, että paikkakunnan identiteetti vaatii kulttuuria, tapahtumia ja niiden tuomaa näkyvyyttä. Näihin asioihin laitettu raha voi palautua montaa reittiä kunnan kassaan ja vieläpä korkojen kera.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

MIELIPIDE 11.10.2021 06:00 Tilaajille

Lukijalta: Ajoitukset kohdillaan Ikaalisissa – ”Menestystä molemmille hankkeille”

MIELIPIDE 10.10.2021 06:00 Tilaajille

Lukijalta: Ei säästön takia voi siirtää uuteen paikkaan – eikö itsemääräämisoikeus koske kehitysvammaisia?

JÄMIJÄRVI 7.10.2021 10:00 Tilaajille

Jämijärvi alkaa laskuttaa paljon aikaa vievästä tiedonhausta

PÄÄKIRJOITUS 7.10.2021 06:00 Tilaajille

Pääkirjoitus: Aluevaltuustoon tarvitaan paikallista ääntä – harva kaupunkiseudulla asuva osaa tai haluaa ajatella palveluita täkäläisen käyttäjän näkökulmasta

KOLUMNI 6.10.2021 19:00 Tilaajille

Kolumni: Polkkatukat ja pirtupöksyt