Pääkirjoitus 19.8.2021 06:00

Juurevuutta kannattaa ruokkia

Katri Linnikko
Katri Linnikko

Sunnuntaina Ikaalisten päivän puistojuhlassa useammassakin puheenvuorossa nousivat esiin juuret. Kulttuuri nostettiin esiin yhtenä merkittävänä tekijänä juurtumisessa kotiseutuun. Kulttuuritapahtumat luovat juuria paitsi niiden tekijöille ja talkoolaisille, myös osallistujille, joiden vuoteen tietyt tapahtumat kuuluvat ohittamattomasti.
Kulttuuri ja juurevuus ovat asioita, joita maaseudulla on tärkeää vaalia. Kulttuurin avulla voidaan luoda yhteisö, jonka juuret kasvavat vahvoiksi ja vetävät puoleensa vielä vuosien päästäkin. Kulttuuria pitää myös katsoa laajasti. Kuvataide, musiikki ja teatteri ovat kulttuuria, mutta mukaan voidaan laskea myös urheilukulttuuri. Hyvä seurahenki paikallisessa urheiluseurassa vetää pelaajia vanhaan kotipitäjään urheilemaan vielä vuosien päästäkin.
Kulttuurin myötä luoduilla vahvoilla juurilla ja yhteisöllä on iso, positiivinen merkitys paikkakunnalle. Se henkii hyvää paitsi kaikille juurtuneille, myös paikkakunnalle muuttaville tai siellä vieraileville. Vahvoihin ja toimiviin yhteisöihin on hyvä mennä ja niistä saa nopeasti tunteen, että kuuluu jonnekin. Vierailijoille vahva yhteisö puolestaan kertoo paikkakunnasta ja antaa sille oman persoonallisen leimansa.
Juurevuus on myös vahva vetovoimatekijä paikkakunnalla varttuneille. Viimeistään keski-iässä moni kuulee juuriensa kutsun ja alkaa miettiä paluuta kotiseudulle tuttuihin ympyröihin ja yhteisöön.
Juurevuuden arvo on hyvä muistaa myös kuntapolitiikassa, sillä kuten Ikaalisten väistyvä kauppalanvouti totesi, on tapahtumia hankala järjestää velkarahalla. Tiukassakin taloudellisessa tilanteessa kunnissa on syytä pitää mielessä, että paikkakunnan identiteetti vaatii kulttuuria, tapahtumia ja niiden tuomaa näkyvyyttä. Näihin asioihin laitettu raha voi palautua montaa reittiä kunnan kassaan ja vieläpä korkojen kera.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

JÄMIJÄRVI 19.4.2024 17:00 Tilaajille

Jämijärvellä mietitään, striimataanko edelleen kaikki valtuuston kokoukset

IKAALINEN 19.4.2024 09:00 Tilaajille

Julia Vähä-Peltomäki ryhtyi osa-aikaiseksi yrittäjäksi: Macaron-leivosten teko on oma erikoistaitonsa

JÄMIJÄRVI 18.4.2024 15:00 Tilaajille

Jämijärven tilinpäätös viipyy yhteistyökumppanin ongelmien vuoksi

JÄMIJÄRVI 16.4.2024 13:40 Tilaajille

”Pitää luoda ympäristö, jossa kukaan ei jää yksin” – Nuorten tilanne huoletti Jämijärven valtuustoa

IKAALINEN 13.4.2024 15:00 Tilaajille

Ikaalisten kaupunki myönsi noin 6 000 euroa vesistöjen kunnostushankkeisiin