Pääkirjoitus 22.7.2021 07:00

Jokainen talkoolainen on arvokas

Terhi Palonen
Terhi Palonen

Seuroissa ja yhdistyksissä pidetään tiukasti kiinni jokaisesta talkoolaisesta. Talkoissa kaikillle löytyy tekemistä ja jokainen tehtävä on yhtä arvokas.
Moni asia olisi Suomessa jäänyt toteuttamatta ilman talkootyötä. Tässä itsekkyyden maailmassa talkootyö on upea ilmentymä epäitsekkyydestä, jossa tehdään hyvää isolla joukolla.
Valitettavasti talkooväen puute nakertaa yhdistyksiä. On aikaisempaa vaikeampaa saada ihmisiä innostumaan yhteisistä asioista ja käyttämään aikaansa talkoisiin. Pahimmillaan talkootyöt kaatuvat yksien ja samojen ihmisten harteille.
Valitettavasti talkootyö ja tekemisen into törmää myös byrokratiaan. Verottajakin syynää entistä tarkemmin talkootyötä. Pitäisi kuitenkin toimia ihan päinvastoin eli kannustaa talkootyöhön kaikin tavoin. Päättäjien juhlapuheissa lausutaan hienoja sanoja kolmannen sektorin merkityksestä, mutta arjessa toimitaan aivan päinvastaisesti.
Pian uutta kauttaan aloittavat kunnanvaltuustot voisivat laittaa seurojen ja yhdistysten toiminnan erityissuojeluun. Ilman näiden tahojen tekemää työtä kotikunnat olisivat ilmapiiriltään melko köyhiä.
Järjestöjen tekemä vapaaehtoistyö antaa monelle sisältöä elämään ja parantaa näin elämänlaatua. Talkootyö vahvistaa myös sitä kovasti kuntien mainostamaa yhteisöllisyyttä. Monelle talkootyö lieventää myös yksinäisyyttä, sillä on upeaa olla yksi tekijä isossa joukossa. Tässä mahtaa olla jo tarpeeksi perusteita sille, että kuntatalouden kurimuksessa yhdistysten avustusten murusia ei ole syytä enää leikata.
Jo kadonneeksikin pelätyn talkootyön merkitys on edelleen suuri. Esimerkiksi Ikaalisissa puhkesi kukkaan aivan uusi tapahtuma, joka toteutetaan pääsääntöisesti talkoilla. Rahkolan kesän tapahtumien ketju on saanut mukaansa kymmeniä yhdistyksiä ja yhteisöjä ja niissä puurtavia talkoolaisia.
Vapaaehtoistyö, talkootyö ja naapuriapua kannattelevat yhteiskuntaa merkittävällä tavalla. Yhdessä suunnittelemalla ja tekemällä on saatu aikaiseksi upeita voimannäytteitä, hankkeita ja projekteja. Meidän kaikkien pitääkin osata kiittää talkootyöstä ja kannustaa siihen.
Lapset muuten ovat usein erittäin innokkaita talkoolaisia ja ottavat vastaan heille annettuja pieniä tehtäviä. Tällä tavoin kasvaa uusi talkoolaisten sukupolvi.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

Mielipiteet 29.7.2021 14:00 Tilaajille

Onko seurakunta kiinni kesällä?

HÄMEENKYRÖ 29.7.2021 13:50 Tilaajille

Venäläisen musiikin ja laulujen konsertti Heiskan kesäteatterissa elokuun toisena sunnuntaina

IKAALINEN 29.7.2021 12:00 Tilaajille

Ikaalilaiselta Pekka Tuulenkylältä jo yhdeksäs teos

IKAALINEN 29.7.2021 10:00 Tilaajille

Sarkkilanportin asukasyhdistyksen ansiosta kukkapelto saa jatkoa

Pääkirjoitus 29.7.2021 06:00 Tilaajille

Hyvä palvelu tuo asiakkaan takaisin