IKAALINEN 26.5.2023 18:00

Iso-Röyhiön perintötilan maaginen tunnelma kiehtoo käsikirjoittaja-pariskuntaa

Terhi Palonen

Vähä-Iitun tilalla Iso-Röyhiön Alaskylän kylänraitin varrella eletään uutta vaihetta. Historialtaan 1400-luvulle ulottuvaa tilaa isännöivät käsikirjoittaja ja kirjailija Riku Siivonen ja hänen puolisonsa, kansainvälisestikin palkittu elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Selma Vilhunen.

Riku Siivonen peri tilan seitsemän vuotta sitten isältään Mauno Siivoselta.
– Pitkä ja vaiherikas historia luo maagisen tunnelman aina, kun tänne saavumme. Meillä on poikennut ihmisiä, jotka ovat olleet tilalla heinätöissä apuna. Heiltä ja kyläläisiltä olemme kuulleet monia mielenkiintoisia tarinoita, Siivonen kertoo.

”Selma osaa luoda lantaa”

Helsingin ytimessä, Kruununhaassa asuva pariskunta viettää vapaa-aikaansa tilalla varsinkin kesäisin.

– Tämä on ihana kontrasti kaupungin melulle. Hiljaisuutta ja edessä siintelee Kyrösjärvi, kuvailee Vilhunen.
Vaikka Vilhunen on kaupunkilaislapsi, maaseutu oli hänelle jo entuudestaan tuttu.
– Olen harrastanut pitkään ratsastusta. Nuoruudessa kaikki kesät menivät ratsastusleireillä, jotka olivat pääsääntöisesti maalla.
– Selma on kunnon maalainen, sillä hän osaa luoda sontaa, Siivonen naurahtaa.
– Vanhan maalaistalon pihapiiri on kuin paratiisi. Täällä kasvaa vanhoja lajeja. Rapsuttamista ja perkaamista riittää, mutta niittyfilosofiakin kiehtoo, Vilhunen sanoo.
Kyläyhteisölle ja kyläläisille pariskunnalta satelee kiitosta.
– Meillä on aivan ihanat naapurit. Emme tarvitse kauko-ohjattua lämmitysjärjestelmää, koska naapurit huolehtivat pattereiden lämmittämisestä ja pesevät meiltä kaupunkilaisilta jääneet tiskitkin. Läheltä löytyvät myös kyläpuoti ja Luhalahden huoltoasema.
Kyrösjärven rantamaisemissa sijaitsevalla tilalla on kaksi päärakennusta, joista toinen on 1800-luvun lopulta ja toinen seuraavan vuosisadan alusta. Laajassa pihapiirissä on myös aitta, talli ja luhti. Vanha, mutta edelleen käytössä oleva savusaunakin sieltä löytyy. Aikoinaan tuhotyönä poltetun navetan rauniot muistuttavat tilan agraariajoista.

Tavarat ovat saaneet kyytiä

Siivonen peri paitsi rakennukset, myös kaikki niissä olleet tavarat, joita oli ja on edelleenkin paljon.

– Tavaroita oli lattiasta kattoon saakka, ja niitä riitti pihalle asti. Isä oli sen ajan kasvatteja, että kaikki pistettiin talteen. Monta pihakirpputoria olemme pitäneet, ja monta lavallista tavaraa on lähtenyt. Nyt alkaakin päästä kulkemaan tiloissa perille asti. Pihassa ollut isän hankkima höyrylaivakin on saanut uuden omistajan.
Siivosen Mauno-isä teki pitkän uran seurakuntien partiotyöntekijänä Tampereella. Työn ohessa hän perusti Tampereen partiomuseon. Hän oli myös laivuri ja toimi siinä toimessa Pirkanmaan Meripelastusseuran Isosaari-laivalla.
Vähä-Iitun tilan Mauno Siivonen hankki 1990-luvun alussa.
– Lapsuudessa ja nuoruudessa täällä tuli oltua paljonkin, erityisesti viikonloppuisin. On hieno asia, että omat pojat ja Selman poika viihtyvät nyt vuorostaan täällä. Nyt lapset toppuuttelevat tyhjennysvimmaani, kaikkea ei saa antaa tai myydä pois, Siivonen nauraa.
Pariskunta on remontoinut rakennuksia pikku hiljaa. Esimerkiksi rakennusten piiput on kunnostettu. Pian toisen päärakennuksen katto on saanut uuden maalin.
– Välillä otetaan rennommin, ja välillä paiskitaan tavaroiden ja rempan parissa. Ei tämä mikään työleiri ole, eikä meillä ole mitään pakottavaa tarvetta remontteihin eikä rahaakaan palkata ulkopuolisia niitä tekemään, pariskunta myhäilee.

Maalla lataillaan akkuja

Pariskunta sanoo, että maalaistalo on hyvä paikka ladata akkuja. Vilhuselta on tulossa uusi elokuva, Neljä pientä aikuista, jonka ensi-ilta on vuoden lopussa. Ulkomaisilla festivaaleilla elokuva on jo saanut ensiesitykset.

Vilhunen kirjoittaa parhaillaan myös kahta elokuvakäsikirjoitusta. Toinen niistä pohjautuu Tommi Kinnusen romaaniin, joka kertoo viidestä naisesta, jotka kävelevät pakomatkalla Lapin läpi toisen maailmansodan jälkeen. Toinen työn alla olevaa käsikirjoitus on kokonaan Vilhusen omaa tekstiä.
Yli 25 vuotta freelancerina toiminut Siivonen tekee käsikirjoituksia televisioon ja kolumneja muun muassa Ylelle.
Tälle tarinalle ei liene sattumaa, että Siivosen viime syksynä ilmestyneessä esikoisromaanissa Kaikki isäni tavarat kertoo nelikymppisestä viestintäkonsultista, joka perii samanlaisen tavarataivaan. Vaikka kyseessä onkin fiktio, asetelmassa on paljon tuttua ja totuuttakin.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää