IKAALINEN 1.3.2022 13:40

Ikaalisista lähtee Ukrainaan ensihoitovälineitä – ”Kaveri vie kuorman perille henkilökohtaisesti”

Anne Salminen

Ikaalisten Ambulanssipalvelu lahjoittaa ensihoitovälineitä Ukrainaan. Tänään tiistaina Ukrainaa kohti lähtee kuorma, joka sisältää muun muassa kahdet monitoimipaarit, kaksi monitoimidefibrillaattoria, rankalautoja, evakuointipaareja sekä välineistöä ilmateiden hallintaan.
Ukrainaan lahjoitettavat laitteet ovat ehjiä ja käyttökelpoisia. Ne ovat olleet asemapaikoilla varalaitteina.
– Ovathan ne ihan arvokkaita, arvo mitataan tonneissa. Mutta siellä paikan päällä niillä on mittaamattoman kova arvo, Ikaalisten Ambulanssipalvelun toimitusjohtaja Jali Smolander sanoo.
– Tuntuu mielettömän hyvältä, että voimme antaa oman pienen panoksemme.
Yritys haastoi somessa muutkin ensihoitopalveluita tuottavat yhteisöt käymään läpi varastonsa ja hallinsa sillä ajatuksella, että sieltä voisi löytyä jotain lahjoitettavaa. Tiistaisen kuljetuksen mukana lähtee kaksi valvontamonitoria, jotka tulevat Taysin sydänsairaalalta. Myös muutama muu alan toimija on ottanut yhteyttä ja kertonut lähtevänsä haasteeseen mukaan.
Smolander kertoo, että kuorman vie perille hänen tuttavansa, jolla on avioliiton kautta yhteyksiä Ukrainaan.
– Kaveri vie kuorman perille henkilökohtaisesti, ja siksi uskallammekin sen lahjoittaa. Jos ketju on kauhean pitkä, tavarat eivät välttämättä päädy määränpäähän, Smolander sanoo.
– Olen ymmärtänyt, että isojen järjestöjen kautta annettavat lahjoitukset ohjautuvat tällä hetkellä pääasiassa Puolan rajan kautta pakolaisille. Ne ovat varmasti yhtä tarpeellisia, mutta halusimme antaa lahjoituksen, jolle on käyttöä aktiivisilla taistelualueilla.

”Ukrainan tilanne koskettaa”

Smolanderilla itsellään ei ole henkilökohtaisia yhteyksiä Ukrainaan.
– Ei muuta kuin se, että olimme velipojan kanssa lähdössä Tshernobyliin tulevana kesänä. Se matka jäänee sattuneesta syystä tekemättä, Smolander sanoo.
– Olen henkilökohtaisesti hyvin maanpuolustushenkinen ja seuraan sodan kulkua hyvin reaaliaikaisesti. Ukrainan tilanne koskettaa hirveän syvältä. Ajattelen, että mekin varmasti haluaisimme kaiken mahdollisen avun, jos olisimme samassa tilanteessa.

Trollikin ilmestyi paikalle

Ambulanssipalvelun maanantaina julkaisema somepostaus on kerännyt tiistai-iltapäivään mennessä mittavan määrän reaktioita: postausta on jaettu 145 kertaa, siihen on reagoitu 845 kertaa ja sitä on kommentoitu 59 kertaa.
Palaute on ollut ylitsevuotavan positiivista, mutta trollitkin ovat löytäneet päivityksen.
– Jonkinlainen, oletettavasti venäläinen feikkiprofiili kirjoitti viestin, että "kiva tietää, milloin tällainen lasti lähtee", Smolander sanoo.
Profiilista näki selvästi, että se oli trollausta varten tehty.
– Tämä on se toinen puoli, kun esiintyy julkisesti omalla nimellään. Toiselta puolelta yritetään vaikuttaa monella tavalla.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 4.3.2024 17:00 Tilaajille

Ukrainan sodan uhrien muistotilaisuus Ikaalisissa keräsi toistasataa osallistujaa – Ortodoksinen muistopalvelus pidettiin ukrainaksi

MIELIPIDE 14.12.2023 12:00 Tilaajille

Napakat mielipiteet 13.12. – ”Viikonloppupäivystyksen loppuminen tuo maanantaille Ikaalisiin hirveät ruuhkat”

JÄMIJÄRVI 13.12.2023 09:00 Tilaajille

VPK:n nuoret pääsevät lahjoitusvaroilla Tappara–Ässät-otteluun, partiolaiset saavat tukea Puolan jamboreelle

HÄMEENKYRÖ 1.12.2023 09:00 Tilaajille

Hämeenkyrölle lahjoitus mopopajatoiminnalle – Summa yli tuhat euroa

IKAALINEN 9.11.2023 08:00 Tilaajille

Jali Smolander tänään 50 vuotta: Ensihoidon konkari ja kehittäjä kantaa huolta palveluiden tulevaisuudesta