IKAALINEN 6.10.2021 15:30

Ikaalisissa on kirjakauppaa käyty jo 130 vuotta - ”Aina lähtee kassillinen kirjoja mukaan”

Katri Linnikko

– Onpa pirteän näköinen 130-vuotias, Harri Leino veistelee onnitellessaan kirjakauppias Satu Holmaa Ikaalisten Kirjakaupan 130-vuotisjuhlapäivänä.
Salosta saakka vaimonsa Maija-Liisa Leinon kanssa onnittelukäynnille lähtenyt Harri Leino on kirjakaupan vakiasiakas. Ensimmäisen kerran pariskunta poikkesi Holman kirjakaupassa ollessaan vaunuilemassa Toivolansaaren leirintäalueella vuosia sitten. Sen jälkeen he ovat vuosittain tehneet kalenterireissun nimellä kulkevan vierailun Ikaalisiin, jonka myötä he pääsevät vähän reissuun, tapaavat kirjakauppiaan itsensä ja lopuksi hankkivat myös kalenterit.
Kalenterien lisäksi pariskunnan mukaan lähtee yleensä muutakin. Maija-Liisa Leino kiitteleekin Ikaalisten kirjakaupan valikoimaa ja palvelua. Esimerkiksi hän nostaa perheen pojan kokoelmista puuttuneen Paasilinnan teoksen, jota ei Salosta tahtonut löytyä. Holma sai hankittua kirjan ja lähetti sen Leinojen pojan kotiosoitteeseen. Poika oli ensin ihmeissään kokoelman täydentymisestä, mutta ymmärsi aika pian, kuka oli lähetyksen takana.
Leinon pariskunnan ja Satu Holman ystävyyden alku ”haisee nuorkauppakamarille”, kuten Maija-Liisa Leino muotoilee. Ensi tapaamisesta kolmikolla on aikaa parisenkymmentä vuotta.

”Täällä on kaikki uutuudet ja jos ei ole, kauppias tilaa”

Ikaalisten kirjakaupan pitkän linjan asiakkaita ovat myös hämeenkyröläiset Marja-Liisa ja Jorma Kailajärvi. Innokkaat lukuharrastajat pyörähtivät Holman kirjakaupassa ensimmäisen kerran kymmenisen vuotta sitten torilta tullessaan. Ensimmäinen käynti perinteisessä kirjakaupassa riitti vakuuttamaan heidät. Enää eivät auton pyörät kääntyneet kirjaostoksille Tampereelle, vaan suunta on aina Ikaalisiin.
– Täällä on aina kaikki uutuudet ja jos ei ole, kauppias tilaa ja parin päivän päästä tulee viesti, että nyt olisi, Marja-Liisa Kailajärvi kiittelee.
Pariskunta kehuu myös perinteikkään kirjakaupan tunnelmaa. Kauppa on pariskunnan mielestä sopivasti ”käsintehdyn näköinen”.
– Tänä vuonnakin taitaa olla meillä jo neljäs reissu tänne, ja aina lähtee kassillinen kirjoja mukaan, pariskunta kertoo.
Tällä kertaa kirjakassista löytyy muun muassa uunituore teos Putinin sisäpiirissä. Marja-Liisa Kailajärvi naurahtaa, että näki kirjasta mainoksen muutamaa päivää aiemmin ja tiesi heti, että seuraavalla reissulla se lähtee mukaan.
Jorma Kailajärvi paljastaa olevansa innokas poliitikan, yhteiskunnan ja historian kirjojen ystävä.
– Meiltä löytyy metrikaupalla politiikkaa, vaimo tuumaa vierestä.
Marja-Liisa Kailajärvi itse kertoo lukevansa paljon dekkareita ja elämänkertoja.
Pariskunta tuumaa, että on hyvä, kun on yhteinen harrastus. Lukuharrastuksen lisäksi he käyvät kuntosalilla ja laulavat kuorossa. Jorma Kailajärvi viihtyy myös sudokujen parissa ja Marja-Liisa Kailajärvi ristikoiden. Ristikkokynätkin haetaan kirjakauppareissulla.

”On hienoa, kun jotain järjestää, että kutsu otetaan tosissaan”

Ikaalisten Kirjakaupan historia yltää vuoteen 1891 asti. Satu Holma on pyörittänyt puotia viimeiset 31 vuotta. Kirjakaupan 130-vuotisjuhlapäivää hän vietti, kuinkas muuten, kuin asiakkaita palvellen ja heidän kanssaan kahvitellen. Parhaimmillaan kaupassa oli useampi kymmenen asiakasta kahvilla ja asiakasvirta jatkui vilkkaana läpi päivän.
Onnitteluja vastaanottaessaan Satu Holma muisti onnitella myös asiakasta: onnea, että teillä on Ikaalisissa edelleen oma kirjakauppa.
Itsenäisiä kirjakauppoja löytyy Ikaalisten lisäksi Pirkanmaalta enää Ruovedeltä, Sastamalasta ja Virroilta.
Satu Holma iloitsee siitä, että paikallisten asiakkaiden lisäksi hänellä on iso asiakaskunta ympäri Suomen. Se tuo merkittävän lisän vuoden myyntiin.
Asiakkaiden muistamiset ja vierailut lämmittivät kokeneen kirjakauppiaan mieltä.
– On hienoa, kun jotain järjestää, että kutsu otetaan tosissaan. Se osoittaa, että työtäni arvostetaan ja se koetaan tarpeelliseksi.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN 22.4.2023 15:00 Tilaajille

Satu Holma jätti 33 vuoden kirjakauppayrittäjyyden haikeana: ”Nyt voin vaihtaa viisipäiväiseen työviikkoon ja hankkia uuden harrastuksen”

IKAALINEN 7.3.2023 08:25 Tilaajille

Ikaalisten Kirjakaupalle haetaan jatkajaa – "Uuden yrittäjän hakemista jatkan edelleen aktiivisesti"

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 9.8.2021 12:00 Tilaajille

Oppimateriaalien maksuttomuus koettelee kirjakauppaa