HÄMEENKYRÖ 28.9.2021 09:25

Hämeenkyrö aloittaa talouden sopeuttamisohjelman laadinnan

Terhi Palonen

Hämeenkyrössä aloitetaan talouden sopeuttaminen konsultin tuella ja ohjausryhmän johdolla. Asiasta päätti kunnanvaltuusto maanantai-iltana äänin 31–4.

Vastaesityksenä oli Vilho Ponkiniemen (vas) esitys, ettei sopeuttamisohjelmaa tehdä konsultin tuella, vaan kunnan omin voimin. Ponkiniemen esitys hävisi äänestyksessä.
Valtuusto päätti jo keväällä sopeuttamisohjelmasta, mutta se ei tuottanut toivottuja säästöjä.
Kunnan taloustilanteen synkkyydestä kertoo valtuuston maanantaina tiedokseen merkitsemä kahdeksan kuukauden osavuosikatsaus. Kunnan talous uhkaa painua 1,4 miljoonaa euroa alijäämäiseksi vuoden loppuun mennessä, kun budjetoiduksi alijäämäksi oli arvioitu noin puoli miljoonaa euroa.

Oma työ ei riittänyt, nyt tarvitaan konsultin tukea

Konsultin tuella laadittavaan sopeuttamisohjelman tekoon kunta päätyi, koska keväällä aloitettu omana työnä tehty ja ilman ohjausryhmää valmisteltu talouden tasapainotustyö ei ole osoittautunut riittäväksi.

Uusille luottamushenkilöille pidettiin elokuussa talousilta, jossa kuntatalouskonsultti Eero Laesterä kertoi kunnan taloustilanteesta. Laesterä tulee olemaan jatkossa yksi Hämeenkyrön sopetusohjelman konsulteista.
Laesterä ja hänen konsulttiyrityksensä Perlacon on tullut tunnetuksi erityisesti kuntaliitosselvitysten selvitysmiehenä ja kuntatalouden asiantuntijana.
Kuntaliiton omistama FCG Finnish Consulting Group osti Laesterän Perlaconin keväällä 2020.
Kunnanjohtaja Antero Aleniuksen mukaan tavoitteena on rakentaa talouden sopeutuspaketti, joka sisältää konkreettiset ja aikataulutetut toimenpiteet siitä, millä kunnan talous saadaan oikaistua tasapainoon.
– Ohjelma tulee valtuuston hyväksyttäväksi tammikuussa tai viimeistään helmikuun alussa, Alenius kertoi valtuutetuille.

Kokoonpanosta äänestettiin

Sopeutumisohjelmasta käytiin valtuustossa toinenkin äänestys, kun Mira Card (vihr) esitti, että ohjausryhmään nimetään kaikkien valtuustoryhmien edustajat. Pohjaesityksen kokoonpanoon ei kuulunut vihreiden ja kristillisdemokraattien edustajia. Käydyssä äänestyksessä hallituksen pohjaesitys voitti äänin 21–14.

Ohjausryhmään kuuluvat valtuuston ja hallituksen puheenjohtajistot, hallituksen jäsenet puheenjohtajisto, hallituksen jäsenet Päivi Hiltunen (kesk) ja Raija Westergård (vas) sekä kunnanjohtaja, palvelujohtajat ja henkilöstöpäällikkö. Ryhmä valitsee puheenjohtajan keskuudestaan ja sihteerinä toimii taloussuunnittelija.

Nykyinen talouden tasapainotusohjelma poistuu käytöstä,​ mutta sen kohteet siirretään uuteen sopeuttamisohjelmaan ohjausryhmän päätösten mukaisesti.


Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

HÄMEENKYRÖ 18.4.2024 13:00 Tilaajille

Kahvilan Kyröskoskelle avannut Monte Dahl vannoo palvelun nimiin – ”Pyydän, älkää tuoko astioitanne minulle”

HÄMEENKYRÖ 18.4.2024 11:00 Tilaajille

Leppäkösken Lämpö osti yritystontteja Hämeenkyröstä – ”Tiedotamme lähiaikoina”

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN, VILJAKKALA 17.4.2024 17:00 Tilaajille

Voimajohdon uusi ympäristöarviointi julki – Kuukausi aikaa kommentoida

HÄMEENKYRÖ 15.4.2024 17:00 Tilaajille

Hämeenkyrö: Pirkan ura huomioitava Konikallion tuulivoimahankkeessa

HÄMEENKYRÖ 15.4.2024 15:00 Tilaajille

Pirkanmaan musiikkiopisto ja Tampereen konservatorio fuusioitumassa – Ei väliä, sanoo Hämeenkyrö