Mielipiteet 9.6.2021 15:00

Esiopetuksen järjestämisestä Hämeenkyrössä

Kaksi vuotta sitten väännettiin siitä, siirretäänkö esiopetus perusopetuksen vastuualueelta varhaiskasvatuksen vastuualueelle. Esiopetuksen järjestämistapa päätettiin säilyttää ennallaan. Viisas päätös!
Nyt väännetään taas.
Tuntuu erikoiselta, että asiaa on tunnuttu valmisteltavan lähes selän takana esiopetuksen henkilöstöltä. Vielä erikoisemmalta tuntuu, että esiopetuksen siirto on liitetty osaksi Hämeenkyrön kunnan talouden sopeuttamisohjelmaa, mutta vieläkään ei osata kertoa, mistä säästö varsinaisesti syntyisi. Kaikista erikoisinta on, että päätös yritetään runnoa läpi kauhealla kiireellä. Nyt olemme sellaisessa tilanteessa, ettei esiopetus eikä varhaiskasvatus ole kumpikaan koko keväänä pystynyt suunnittelemaan ensi syksyn toimintaansa. Työntekijöiden keskuudessa on epävarmuutta ensi syksyn työtiimeistä ja meillä vanhemmilla ei ole tietoa ryhmien aikuisista. Varhaiskasvatuksen ja koulun lukuvuotta aletaan suunnitella jo keväällä, se ennakoi sujuvaa arkea syksyllä.
Esiopetuksen siirron myötä koko esiopetuksen järjestäminen jouduttaisiin myös suunnittelemaan ja organisoimaan uudestaan. Järjestäisikö Kyröskoskella esiopetuksen Pilke-päiväkoti? Siirtyisikö Sasissa esiopetus Mahnalan koululta Sasin päiväkotiin?
Uusi varhaiskasvatuslaki jo itsessään luo varhaiskasvatuksen opettajien rekrytointipainetta ja esiopetuskelpoisten varhaiskasvatusopettajien rekrytointi on haastavaa. Nyt menossa on koko kunnan esiopetushenkilöstön yt-neuvottelut. Siirto tarkoittaisi kaikkien kunnan perusopetuksen piirissä työskentelevien esiopettajien irtisanomista. Onko meillä syksyllä riittävästi päteviä esiopettajia?
Hämeenkyrössä on tehty yli 10 vuotta pitkäjänteistä esiopetuksen kehittämistyötä: opetuskäytänteitä on yhtenäistetty, on rakennettu lapselle ehjää koulupolkua esiopetuksesta alkuopetukseen ja lapsen tarvitsemaa oppimisen tukea on suunniteltu joustavasti jo esiopetusvuonna. Ennen kaikkea esiopetuksen henkilöstö on työhönsä sitoutunutta ja ammattitaitoista! Tämä on lapsen etu.
On myös ihan käsittämätöntä, että samaan aikaan kun Ikaalinen on perustamassa uutta erityisen tuen pienryhmää esiopetukseen, on Hämeenkyrö mahdollisella siirtopäätöksellään ajamassa alas omaa esiopetuksen erityisen tuen pienryhmäänsä. Väistämättä päätös tulisi vaikuttamaan perusopetuksen alla toimivaan esi- ja alkuopetuksen pienryhmän toimintaan. Jokainen varhaiskasvatuksessa ja koulussa työskentelevä tietää, ettei iso ryhmä muutu pienemmäksi aikuisia ryhmään lisäämällä. Pienryhmille on tarve. Se on lapsen etu.
Lasten kanssa työskentely vaatii rautaista ammattitaitoa ja suurta sydäntä. Tällä päätöksellä lisäämme työntekijöiden kuormitusta. Sen sijaan, että katsomme tulevaan, otamme monta askelta taaksepäin.
Joten nyt valtuutetut hereillä!

Tytti Hyvönen
äiti, luokanopettaja ja alkuopettaja

Jaa artikkeli

Facebook Twitter

Lue lisää

Mielipiteet 18.6.2021 16:00 Tilaajille

Napakat

Mielipiteet 17.6.2021 10:00 Tilaajille

Hämeenkyrön ala-asteen luokkakoko

Pääkirjoitus 17.6.2021 06:00 Tilaajille

Tuoreet ja kokeneet tukevat toisiaan

Mielipiteet 16.6.2021 15:30 Tilaajille

Hämeenkyrön vanhalle hautausmaalle tarvitaan puutarhuri

HÄMEENKYRÖ, IKAALINEN 15.6.2021 09:00 Tilaajille

Annika Saarikko vieraili Hämeenkyrössä ja Ikaalisissa