Mielipiteet 23.5.2021 12:00

Ehdokkaalta: Tuulivoima-asia on ajankohtainen Ikaalisissa

Valtakunnallisesti varaudutaan uusiutuvan energian tuotannon ja sen edellyttämien logististen ratkaisujen tarpeisiin. Tuulivoimalat halutaan sijoittaa ensisijaisesti keskitetysti usean voimalan yksiköihin. Myös Pirkanmaalla mietitään tuulivoiman lisäämisen mahdollisuuksia. Huomioitavina asioina ovat muun muassa kehittynyt tekniikka (voimalakoko ja -tekniikka) ja mahdollinen runkoverkon puutteellinen siirtokapasiteetti. Nykyisessä Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 on Ikaalisiin osoitettu kolme tuulivoima-aluetta. Ne sijaitsevat Kovelahden, Tevaniemen ja Vehuvarpeen läheisyydessä. Tuulivoimayhtiöiden kiinnostus näihin tuulivoima-alueisiin on kasvanut. Tevaniemen osalta hanke on jo vireillä.
Maakuntakaavan tuulivoima-alueiden mallinnuksessa tuulivoimaloita sijoitettiin paikoille, joihin niitä mahdollisesti voitaisiin rakentaa. Tuulivoima-alueiden näkyvyysanalyysi laadittiin maksimikorkeudeltaan 200 metrin voimaloille. Tuulivoimaloiden aiheuttamat muutokset maisemalle ovat merkittäviä. Häiritsevintä tuulivoimaloiden näkyminen on silloin, kun ne hallitsevat maisemaa.
Ikaalisten ympäristölautakunta teki päätöksen Tevaniemen tuulivoima-alueen yleiskaavan laadinnasta joulukuussa 2020. Kaavalla ohjataan tuulivoimaloiden rakentamista ja alueen muuta maankäyttöä. Hankkeen ympäristövaikutuksia myös arvioidaan. Tuulivoimala-asia on monelle aika uusi ja ehkä vieraskin. Kaavoituksen aikana tullaan järjestämään kuulemis- ja tiedotustilaisuuksia kaikille asiasta kiinnostuneille. Kaavan hyväksymisestä tai hylkäämisestä päättää kaupunginvaltuusto. Tevaniemen tuulivoima-alueelle suunnitellaan yhdeksää maksimikorkeudeltaan 285 metrin tuulivoimalaa. Näkyvyysvaikutus on jopa 30 kilometriä, joten voimalat tulevat näkymään Kyrösjärvelle ja Ikaalisten keskustaan. Hanke on seudullisesti merkittävä, joten se vaatii päättäjiltä huolellista asiaan perehtymistä.
Valmistuessaan tuulivoimalat toisivat Ikaalisten kaupungille kiinteistöverotuloja. Huomioitava on myös se asia, mikä on tuulivoimaloiden ympäristövaikutus seudun asukkaille ja kulttuurimaisemalle.

Mika Kyrönviita
kuntavaaliehdokas, kokoomus
Ikaalinen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

Mielipiteet 7.6.2021 15:30 Tilaajille

Ehdokkaalta: Avoimuutta, yhteistyötä koko Ikaalisten hyväksi

Mielipiteet 4.6.2021 12:00 Tilaajille

Ehdokkaalta: Oikeutta ja tasa-arvoa ympäristönsuojeluun

Mielipiteet 3.6.2021 18:00 Tilaajille

Miksi äänestää nuorta?

Mielipiteet 3.6.2021 13:00 Tilaajille

Ehdokkaalta: Perheet keskiöön

Mielipiteet 3.6.2021 12:00 Tilaajille

Ehdokkaalta: Minun Ikaalinen