Mielipiteet 4.6.2021 12:00

Ehdokkaalta: Oikeutta ja tasa-arvoa ympäristönsuojeluun

Elinympäristöömme täällä Myllykylä-Pinsiö alueella kuuluu olennaisena osana Pinsiö-Matalusjoki, joka on osa Natura 2000 -verkostoa raakun takia.
Arvostamme luonnon monimuotoisuutta ja tiedostamme raakun ja purotaimenen merkityksen sekä suojelun, mutta koemme selvää epäoikeudenmukaisuutta:
Tampereen Vesi on ottanut luvan (LS VEO 1969) perusteella noin 50 vuotta huippulaatuista pohjavettä alkulähteiltä Pinsiöstä, joka on johtanut joen veden laadun ja määrän romahtamiseen raakun elinympäristön kannalta. Noin 60 miljoonaa kuutiota pohjavettä on tähän mennessä otettu raakuilta, taimenilta ja kyläläisiltä tamperelaisten hyväksi ja vedenotto jatkuu edelleen päivittäin. ”Yleisen” edun nimissä tamperelaiset saavat edelleen nauttia arvokasta raakkuvettä.
Naturan alkuvuosina meille luvattiin, että Natura kohdentuu vain uomaan ja veteen, eikä suojelu laajemmin vaikuta maankäyttöön ja kylällä elämiseen.
Mikä onkaan tilanne 2020-luvulla? Raakun ja taimenen elinolot eivät ole juurikaan kohentuneet, mutta asukkaiden ja maanomistajien rajoitukset ovat kasvaneet eli paikallisten ihmisten elämisen edellytykset ovat uhanalaistuneet. Rajoitteet ja suositukset kohdentuvat kasteluveteen, kalastukseen, puuston ja kasvillisuuden käsittelyyn, ojien perkaukseen, maanviljelyyn ja rakentamiseen.
Suurimmat taloudelliset menetykset ovat syntyneet rakennuspaikkakielloista ja muista rakentamiseen liittyvistä määräyksistä ja rajoitteista. Mettisen yksityistien sillan uusimisesta joutuivat tieosakkaat maksamaan ylimääräistä 80 000 euroa.
Erilaisia rakennuspaikkoja on menetetty ja Myllykylään suuntautuvassa Hämeenkyrön kunnan kaavaluonnoksessa rajataan rakentamista ja asumista leveällä Naturajoen suojavyöhykkeellä. Rakennuspaikkojen rajoittaminen asettaa meidät maanomistajat eriarvoiseen asemaan.
Ympäristönsuojelussa oleellista on elinympäristön turvaaminen, ei sen koskemattomuus. Kestävyyden kannalta sosiaalisten, taloudellisten ja ekologisten osa-alueiden on oltava tasapainossa.

Erkki Eteläaho
kuntavaaliehdokas, kokoomus
Hämeenkyrö

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

Mielipiteet 7.6.2021 15:30 Tilaajille

Ehdokkaalta: Avoimuutta, yhteistyötä koko Ikaalisten hyväksi

Mielipiteet 3.6.2021 18:00 Tilaajille

Miksi äänestää nuorta?

Mielipiteet 3.6.2021 13:00 Tilaajille

Ehdokkaalta: Perheet keskiöön

Mielipiteet 3.6.2021 12:00 Tilaajille

Ehdokkaalta: Minun Ikaalinen

Lukijat 2.6.2021 12:00 Tilaajille

Ehdokkaalta: Uudistuva ja elinvoimainen Hämeenkyrö