Mielipiteet 22.5.2021 12:00

Ehdokkaalta: Kannattaako matkailukaupunkiin rakentaa tuulivoimaloita?

Olen kuntavaaliehdokkaana tutustunut maastossa Tevaniemen ja Vatulan alueen maakuntakaavan tuulivoima-alueisiin. Onko mahdollisesti Tevaniemeen ja Vatulaan suunnitteilla olevat suurtehovoiman kokoluokkaa edustavat tuulivoimalat Ikaalisten edun mukaista rakentaa paikkakunnalle, joka on luonnostaan tunnettu matkailukohde? Mitä kustannuksia kaupungille voi vuosien kuluessa tuulivoimaloista aiheutua? Mitä jos hallitus- ja EU tasolta maatuulivoimaloiden kiinteistöveroa alennetaan tulevaisuudessa?
Tuulivoimalat tarvitsevat tiestön ja sähköverkon, ja kuka vastaa niiden rakennus- ja ylläpitokuluista? Jos maanomistaja vuokraa maansa tuulivoimayhtiölle, joka tekee konkurssin, kuka vastaa silloin tuulivoimalan purkamisesta? Tuulivoimalan purkukustannuksissa puhutaan suurista summista ja voimaloita on useita.
Mitä tapahtuu, jos kaikki ei mene sopimuksissa, kuin ”Strömsöössä”? Mitä tapahtuu, jos tuulivoimaloiden omistajat vaihtuvat? Ymmärtääkseni konkurssitilanteessa ympäristölaskun maksajana on viime kädessä kaupunki. Mistä olen vastuussa, jos kuntapäättäjänä kannatan tuulivoimaloiden rakentamista? Kuntalaki ainakin velvoittaa ottamaan asioista selvää. Vastuu on suuri lähteä kannattamaan asiaa, jonka vaikutukset ovat peruuttamattomia ja jätän perintönä lähiympäristööni seuraavalle sukupolvelle. Mitä jos joku jättää muuttamatta Ikaalisiin tuulivoimaloiden takia tai lähtee täältä pois? Mitä jos joku sairastuu tai matkailija jättää valitsematta matkakohteekseen? Kattaako kiinteistövero mahdollisesti nämä sivuvaikutukset? Vetovoimatekijöiksi tuulivoimalat eivät nähdäkseni ole missään muodostuneet. Kriisikunnat tarttuvat kiinni tuulivoimaloihin.
Missä roolissa ovat kaupungin ihmiset, ympäristö ja matkailu tuulivoimasta päätöksiä tehdessä? Avointa keskustelua tarvitaan ja asukkaiden kuulemista. Tuleva valtuusto tekee päätöksen, rakennetaanko tuulivoimaa Ikaalisiin?

Riitta Kivikartano
kuntavaaliehdokas, PS
Ikaalinen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

Mielipiteet 7.6.2021 15:30 Tilaajille

Ehdokkaalta: Avoimuutta, yhteistyötä koko Ikaalisten hyväksi

Mielipiteet 4.6.2021 12:00 Tilaajille

Ehdokkaalta: Oikeutta ja tasa-arvoa ympäristönsuojeluun

Mielipiteet 3.6.2021 18:00 Tilaajille

Miksi äänestää nuorta?

Mielipiteet 3.6.2021 13:00 Tilaajille

Ehdokkaalta: Perheet keskiöön

Mielipiteet 3.6.2021 12:00 Tilaajille

Ehdokkaalta: Minun Ikaalinen