Mielipiteet 19.5.2021 15:00

Ehdokas, katse varhaiskasvatukseen

Nyt on se aika, jolloin kaikki kuntavaaliehdokkaat ilmoittautuvat lapsiperheiden ja lasten etujen puolustajiksi. Hienoa! Toivotaan, tämä palo säilyy vaalien jälkeenkin päättäjiksi valittujen sydämessä. Varhaiskasvattajana itseäni koskettaa se, miten kunnassa on järjestetty varhaiskasvatuspalvelut. Onko se lyhytnäköistä eurot edellä menoa vai pitkäjänteistä tulevaisuuteen tähtäävää toimintaa. Lapsi voi saada hyvää hoitoa ja huolenpitoa, mutta se ei ole sama kuin laadukas varhaiskasvatus. Laadukas varhaiskasvatus on tavoitteellista lapsen kasvun ja kehityksen tukemista lapsen hoidosta ja huolenpidosta tinkimättä.
Tutkimusten mukaan Suomen kunnissa on kaksi tapaa suhtautua varhaiskasvatukseen. Toisille päättäjille varhaiskasvatus on vain vanhempien työssäkäynnin mahdollistajana tai toiset pitävät varhaiskasvatusta tärkeänä tulevaisuuteen satsauksena. Tämä katsantokanta on myös vedenjakaja taantumuksellisten ja edistyksellisten kuntien välillä. Tunnetusti laadukas varhaiskasvatus on edullisin tapa ennaltaehkäistä lasten syrjäytymistä ja tasoittaa koulupolkua. Varhaiskasvatuspalvelut ovat myös niitä lapsiperheiden ensimmäisiä kokemuksia kunnan palveluista.
Varhaiskasvatuksessa, jos missä, pitää paikkansa sanonta – sen minkä taakseen jättää edestään löytää. Ihmiselämän alku on lapsen kasvun ja kehityksen kannalta tärkeää, siksi juuri niihin on mielekästä panostaa. Ei ole siis yhdentekevää, miten kunnan päättäjät arvostavat varhaiskasvattajia ja millaista varhaiskasvatusta kunnassa tehdään. Se työ mitä ammattilaiset tekevät varhaiskasvatuksen arjessa ei ole merkityksetöntä. Onko kunnan päättäjillä kiinnostusta lapsiperheiden hyvinvointia kohtaan, vai jääkö kaikki vain sanan helinäksi? Uskon nimittäin, jokaisen vanhemman allekirjoittavan, että lapsen hyvä päivä varhaiskasvatuksessa heijastuu suoraan koko perheen hyvinvointiin.

Eeva-Liisa Juurijärvi

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 24.4.2024 14:00 Tilaajille

Kesäteatterit haluavat jälleen hykerryttää katsojia niin hauskoilla hahmoilla kuin tarinoiden käänteillä

JÄMIJÄRVI 19.4.2024 17:00 Tilaajille

Jämijärvellä mietitään, striimataanko edelleen kaikki valtuuston kokoukset

IKAALINEN 19.4.2024 09:00 Tilaajille

Julia Vähä-Peltomäki ryhtyi osa-aikaiseksi yrittäjäksi: Macaron-leivosten teko on oma erikoistaitonsa

JÄMIJÄRVI 18.4.2024 15:00 Tilaajille

Jämijärven tilinpäätös viipyy yhteistyökumppanin ongelmien vuoksi

JÄMIJÄRVI 16.4.2024 13:40 Tilaajille

”Pitää luoda ympäristö, jossa kukaan ei jää yksin” – Nuorten tilanne huoletti Jämijärven valtuustoa