Kolumni 28.7.2021 14:55

Digimuurin takana

Sakari Ilomäki
Sakari Ilomäki

Perheemme kuopus on piakkoin täyttämässä 18 vuotta. Iän sanotaan olevan vain numero, mutta digitalisaatioon uskovassa nykyajassa ikä on ennen muuta digitaalinen numero. Matemaattisesti määriteltynä 18 on positiivinen kokonaisluku. Siinä olivatkin tämän kolumnin positiiviset seikat.
Nuorellamme on jokusen vuoden ollut käytössä omaan käyttötiliinsä liitetty pankkikortti. Täysi-ikäisyyden lähestyessä pankista tuli paperinen kirje, jossa kerrottiin uuden pankkikortin olevan piakkoin noudettavissa pankin konttorista. Koska pankilla (OP Tampere) on konttori myös Hämeenkyrössä, oletin kortin saapuvan asiakasta lähinnä sijaitsevaan konttoriin. Pian sain tekstiviestin, jossa kerrottiin kortin olevan noudettavissa Tampereen keskustasta.
Soitin pankin asiakaspalvelunumeroon ja verkkopankkitunnuksilla tunnistautumalla jonotusaika jäi yllättävän lyhyeksi. Mikään muu asia puhelussa ei sujunutkaan. Syyllinen ei missään nimessä ole se asiakaspalvelijaraukka, joka joutui kuuntelemaan turhautuneen asiakkaan tuhinaa ja kiukuttelua.
Jos pankin järjestelmä ei kykene tunnistamaan asiakkaidensa asuinpaikkaa ja toimittamaan pankkikorttia lähimpään konttoriin, järjestelmä on kelvoton. Kysymykseen, onnistuisiko pankkikortin haku konttorista Tampereelta, vastasin kieltävästi. Eikä kyse ole siitä, onnistuisiko nouto käytännössä. Kyse on periaatteesta.
Jos pankkikortin noutamiseksi pitäisi ottaa muutama tunti vapaata töistä ja matkustaa 40 kilometrin päähän, teen sen vain siinä tapauksessa että pankki korvaa aiheuttamansa tulonmenetyksen ja matkakulut. Pian puhelinkeskustelun päätyttyä pankista tuli viesti, että kortti toimitetaan sittenkin Hämeenkyrön konttoriin. Hyvä niin, mutta asiakkaanakin tapahtumaketjusta jää paha maku, koska palvelua saadakseen pitää ilmeisesti käyttäytyä tylysti.
Digitaaliset palvelut ovat varmasti sujuvoittaneet monen arkea, mutta kaikkia henkilökohtaisia kohtaamisia niillä ei voida korvata. Pankin mukaan täysi-ikäistyvän nuoren pankkiasioinnin käytännöistä pitäisi sopia kasvotusten. Tapaamisaikoja paikalliseen konttoriin ei kuitenkaan ole saatavilla. Asiakkaan rahat kelpaavat, asiakas ei.
Tätä kirjoittaessa on irvokasta lukea OP-ryhmän tuplanneen tuloksensa viime vuodesta. No, ainakin Hämeenkyrön konttorin lattian lakaisukustannuksissa on ilmeisesti säästetty.
Vaikuttaakin siltä, että digitalisaatiota käytetään eräänlaisena palomuurina, jolla estetään asiakkaita häiritsemästä niin sanotun palveluntarjoajan työntekijöitä. Eikä tämä ilmiö koske vain pankkeja.
Onnekseni en ole vuosiin joutunut asioimaan Kelan, te-toimiston tai työttömyyskassojen kanssa, mutta sujuva mahdollisuus kasvokkaiseen asiointiin saattaisi parantaa hyvin monen kansalaisen elämänlaatua.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

OIVASEUTU 24.4.2024 14:00 Tilaajille

Kesäteatterit haluavat jälleen hykerryttää katsojia niin hauskoilla hahmoilla kuin tarinoiden käänteillä

JÄMIJÄRVI 19.4.2024 17:00 Tilaajille

Jämijärvellä mietitään, striimataanko edelleen kaikki valtuuston kokoukset

IKAALINEN 19.4.2024 09:00 Tilaajille

Julia Vähä-Peltomäki ryhtyi osa-aikaiseksi yrittäjäksi: Macaron-leivosten teko on oma erikoistaitonsa

JÄMIJÄRVI 18.4.2024 15:00 Tilaajille

Jämijärven tilinpäätös viipyy yhteistyökumppanin ongelmien vuoksi

JÄMIJÄRVI 16.4.2024 13:40 Tilaajille

”Pitää luoda ympäristö, jossa kukaan ei jää yksin” – Nuorten tilanne huoletti Jämijärven valtuustoa