Mielipiteet 22.5.2021 16:00

Ääni kuntapalveluiden suurkuluttajille

Lapsi saa ensimmäisen kosketuksen kuntapalveluihin noin viikon ikäisenä neuvolatarkastuksen yhteydessä. Lapsen kasvaessa neuvolapalvelujen rinnalle tulevat varhaiskasvatus ja esikoulu, liikuntapaikat, koulut, kirjastot, nuorisotilat, lähiluonto ja tieverkoston itsenäinen käyttäminen. Listaa voisi vielä jatkaa, mutta on jo nyt helppo todeta, että lapset ja nuoret ovat kuntapalvelujen suurkuluttajia.
Silti lasten ja nuorten ääni tulee huonosti kuuluviin päätöksenteossa. Heillä ei ole mahdollisuutta äänestää ja näin ollen vaikuttaa siihen, ketkä heidän asioistaan päättävät. Tämän vuoksi meillä aikuisilla on vastuu kysyä ja kuunnella. Lapsivaikutusten arvioinnilla toteutetaan Lasten oikeuksien sopimusta ja se tulee ottaa aidosti mukaan Ikaalisten kunnalliseen päätöksentekoon ulottuen aina talousarviopäätöksiin asti. Lasten ja nuorten kuuleminen on tärkeä osa aitoa toteutusta. Esimerkiksi nuorisovaltuuston aito mahdollisuus vaikuttaa ja olla osana päätöksentekoa, on merkityksellinen osa tätä kuulemista. Lasten ja nuorten vaikutusmahdollisuudet on hyvä kirjata jo kuntastrategiaan.
Koska suuri osa lapsiperheiden arjen palveluita koskevista päätöksistä tehdään kuntapolitiikassa, ovat kuntavaalit mielestäni lapsiperheiden vaaleista tärkeimmät. Soteuudistuksessa sote-palvelut siirtyvät maakunnille, mutta kunnan tehtävä on edelleen huolehtia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Kunnallisessa päätöksenteossa tullaan siis tulevaisuudessakin miettimään, miten lasten ja nuorten hyvinvointi turvataan. Meidän tulee siis huolehtia ennaltaehkäisevän työn toteutumisen laadukkuudesta.
Yhteen ikäryhmään panostaminen ei ole pois muilta ikäryhmiltä. Toimivat liikuntapalvelut, lähiluonnon saavutettavuus, hyvät pyöräily- ja kävelytiet jne. turvaavat paitsi lasten, myös jokaisen muun ikäryhmän elämää ja hyvinvointia.
Kuntavaaleissa valitaan henkilöt, jotka päättävät meidän kaikkien yhteisistä asioista. Jokaisen tärkein vaikuttamisteko on äänestää.

Arja Asell
kuntavaaliehdokas, vihreät
Ikaalinen

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

Mielipiteet 7.6.2021 15:30 Tilaajille

Ehdokkaalta: Avoimuutta, yhteistyötä koko Ikaalisten hyväksi

Mielipiteet 4.6.2021 12:00 Tilaajille

Ehdokkaalta: Oikeutta ja tasa-arvoa ympäristönsuojeluun

Mielipiteet 3.6.2021 18:00 Tilaajille

Miksi äänestää nuorta?

Mielipiteet 3.6.2021 13:00 Tilaajille

Ehdokkaalta: Perheet keskiöön

Mielipiteet 3.6.2021 12:00 Tilaajille

Ehdokkaalta: Minun Ikaalinen