IKAALINEN 24.10.2021 14:00

99-vuotias Anna Isokirmo Toivolansaarikodista: Enpä ole ehtinyt remonttitarpeita arvioida

Sakari Ilomäki

Toivolansaarikodin lvis-remontin aikataulusta ja määrärahasta remontin suunnitteluun on keskusteltu Ikaalisten kaupungin luottamuselimissä syksyn aikana. Kaupunginhallitus on tehnyt valtuustolle esityksen, että suunnittelua ei aloiteta tänä vuonna. Sote-lautakunta on toisella kannalla ja haluaa, että suunnitteluun ryhdytään jo ennen vuodenvaihdetta.

Mitä tuumaavat Toivolansaarikodin asukkaat ?
99-vuotias Anna Isokirmo on muuttanut Toivolansaarikodille melko hiljattain, tämän vuoden elokuussa. Hän kehuu vastaanottoa lämpimäksi mutta toteaa, ettei ole ehtinyt uuden kotinsa remonttitarpeita vielä arvioida.
Isokirmo asuu Toivolansaarikodin Katajakodissa, ja hänellä on hieman nuorempi kämppäkaveri, jonka satavuotispäivä on koittamassa vasta helmikuussa. Isokirmon synttärit kun ovat jo tammikuun puolella.

”Täällä saa apua, kun sitä tarvitsee”

Riitta Mäkipää muutti Toivolansaareen tämän vuoden keväällä, huhtikuussa. Hän kertoo niin ikään viihtyneensä hyvin, vaikka yksi selkeä puute Lehmuskodissa on: sen sauna ei lämpiä kunnolla. Kehnohkosta saunasta huolimatta uudessa elinympäristössä on selvästi enemmän hyvää kuin huonoa.

– Täällä saa apua, kun sitä tarvitsee.
Kartussa syntynyt ja koko ikänsä Ikaalisissa asunut 81-vuotias Mäkipää sanoo, että Toivolansaarikoti on hänen uusi kotinsa. Koronaepidemia ja sen hillitsemiseksi asetetut rajoitukset ovat vaikuttaneet hoivakodin arkeen merkittävästi.
Pari viikkoa sitten järjestetty sadonkorjuujuhla oli puoleentoista vuoteen ensimmäinen tilaisuus, jossa Toivolansaarikodin eri osastojen asukkaat saattoivat tavata toisiaan.
– Itse täällä on pitänyt keksiä ajankulua, Mäkipää sanoo.
Kevään ja kesän aikana Mäkipää neuloi ahkerasti ja lankoja on laatikollinen odottamassa, että syksyllä iskenyt jännetupen tulehdus helpottaa.

Pitkä perinne hoivan tarjoamisessa

Toivolansaaressa (aiemmin nimeltään Karhusaari) on pitkä perinne asumispalveluiden tarjoamisessa, vaikka 1800-luvun lopussa taidettiin käyttää termiä vaivaistalo. Nykyinen rakennus on vuodelta 1952, ja sitä on remontoitu vuosikymmenten mittaan. Viimeisin isompi remontti on tehty vuosituhannen vaihteessa ja Lehmuskoti remontoitiin vuonna 2008.

Viime aikoina keskusteluttaneessa lvis-remontissa olisi kyse muun muassa ilmanvaihtojärjestelmän parantamisesta, jotta viime kesän kaltaisten hellejaksojen aiheuttamaa kuumuutta voitaisiin helpottaa.

Jaa artikkeli

Facebook Twitter Kommentoi

Kommentit

Toivomme vilkasta ja moniäänistä keskustelua! Noudatathan pelisääntöjä.

Kirjoita selkeästi ja napakasti. Kaikki viestit luetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Loukkaavia, henkilöön meneviä tai vihamielisiä kommentteja emme julkaise.

Kiitos kommentistasi!

 

Anna nimimerkki, mikäli et halua kommentoida omalla nimelläsi.

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.

Lue lisää

IKAALINEN, HÄMEENKYRÖ 25.3.2024 13:56 Tilaajille

Pirha teki päätöksensä: Ikaalisten ikäihmisten asumispalvelut lopetetaan

IKAALINEN, HÄMEENKYRÖ 20.3.2024 15:55 Tilaajille

Pirha on sulkemassa ikäihmisten asumispalvelunsa Ikaalisissa – Lakkautuslistalla Nikula, Kotipihlaja ja Toivolansaarikoti

IKAALINEN 29.11.2023 19:00 Tilaajille

Ikaalisten Voimia-Maija selvisi ravintola-alan Oscareiden finaaliin – ”Minulla on takataskussa aina varasuunnitelma”

IKAALINEN 23.8.2022 13:00 Tilaajille

Ikaalinen joutuu puntaroimaan Toivolansaarikodin ja Kotipihlajan remontteja: onko kalliimpaa investoida vai jättää investoimatta?

IKAALINEN 29.6.2022 19:00 Tilaajille

Toivolansaarikodista ja Kotipihlajasta teetetään lisäselvityksiä ennen mahdollisia investointipäätöksiä, tärkeää on hyvinvointialueen kanta