Apua pitäisi saada heti

 

Pääkirjoitus 7.11.2019

Näin syksyn pimeimpään aikaan tuntuu sopivalta väliltä viettää ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Suomalaisille päihteet, etenkin alkoholi, tuntuvat edelleen olevan arka paikka. Harvassa ovat ne ihmiset, jotka eivät vähintäänkin tunne alkoholin sairastuttamaa. Pikkujoulukaudella on suorastaan luvallista heittää kravatti nurkkaan ja sukeltaa viinapulloon muutamaksi päiväksi. Seuraus näkyy ihmissuhteissa ja elämässä, mutta myös yhteiskunnassa. Tuoreesta Helsingin yliopiston väitöskirjassa paljastuu, että maksasairaudet lisääntyivät Suomessa huomattavasti 2000-luvun alkuvuosina – siis silloin, kun alkoholinkulutus lisääntyi. Päihtyneenä ajamista ei hyväksy juuri kukaan, mutta silti poliisin haaviin jää vuosittain lähes 20 000 rattijuoppoa. Päihdeonnettomuuksissa kuoli 61 ja loukkaantui (ja tämä se vasta on älytön lukema) 661 ihmistä. Suomalaisten alkoholinkulutus on huippuvuosista onneksi vähentymässä, mutta seuraukset näkyvät vielä pitkään.

Tänä vuonna päihdeviikon teemana on kuitenkin uusi rikkaruoho, kannabis. Mietojen huumeiden käyttökokeilut ovat lisääntyneet etenkin nuorten aikuisten kohdalla – siis juuri heidän, jotka ikäluokkana suosivat enemmän täysraittiutta ja kohtuukäyttöä kuin aiemmat sukupolvet. Nuoret ovatkin jakaantumassa kahteen eri kastiin: Toiset urheilevat, osallistuvat ja pärjäävät. Toiset jonottavat mielenterveyspalveluita, polttavat ja juovat, ja todennäköisemmin kokeilevat myös mietoja huumeita. Juuri tuolla porukalla, heillä joilla ei muutenkaan mene kovin hyvin, kokeilu saattaa johtaa koko ajan rankempiin aineisiin. Suurilla käyttömäärillä ja pitkäaikaisella käytöllä kannabis saattaa myös itsessään pahentaa ahdistushäiriöitä ja kasvattaa paniikkikohtauksen riskiä. ”Itsehoitolääkkeestä” tuleekin myrkky.

Ehkäisevä päihdetyö onkin tehtävä tarkkaan. Nuorille on turha maalailla kauhukuvia, joilla ei ole realistista taustaa, vaan kertoa faktat niitä värittämättä. Näin Ikaalisissakin pyritään tekemään.

Käyttäjien demonisointi ei auta ketään. Sen sijaan tärkeintä on pitää apu helposti saatavilla, yhden kurotuksen päässä. Avun hakemisen ja avun saamisen pitää olla helppoa, oli kyseessä vakava päihdeongelma tai yhden kokeilun jälkeinen katumus.

 

Nina Ylinen

Tuottaja