Aktiivisille löytyy rahoitusta

Pääkirjoitus 31.12.2019

Euroopan Unionin ohjelmakausi päättyy vuonna 2020. Vielä alkuvuodesta on mahdollista tehdä rahoitushakemuksia hyville Leader-hankkeille, joilla kehittää ja elävöittää seutuamme yhteisöllisillä hankkeilla tai yrityshankkeilla.

Nyt päättyvä ohjelmakausi alkoi vuonna 2014. Viimeisen kuuden vuoden aikana seudullamme on Leader-rahoituksen avulla saatu paljon aikaan. Joutsenten reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne pystyy luettelemaan useita harrastustoimijoiden hankkeita, joita Hämeenkyrössä on toteutettu Leader-tuen turvin. Myös muun muassa Hämeenkyrön yrittäjäyhdistys on ollut aktiivinen kehittäjä ja toteuttaa kevään aikana jo neljännen Joutsenten reitin puoltaman hankkeensa. Keväällä käynnistyvän hankkeen avulla pyritään kotouttamaan kuntaan tulleita maahanmuuttajanuoria ja auttamaan heitä muun muassa työ- ja opiskelupaikkojen etsimisessä. Myös Ikaalisissa on viime vuosina innostuttu hankkeista. Aktiivisen Pohjois-Satakunnan toiminnanjohtaja Juha Vanhapaasto kertoo, että tänä vuonna peräti neljä ikaalilaista yritystä on saanut Leader-tukea yrityksensä kehittämiseen.

Yritykset ovat saaneet tukea varsinkin digitalisaatioon liittyviin hankkeisiin. Se on osa-alue, jossa monella maaseudun yrityksellä on vielä paljon tekemistä. Sekä Joutsenten Reitin että Aktiivisen Pohjois-Satakunnan toiminta-alueilla on vielä ensi vuoden puolella mahdollista hakea tukia tämän ohjelmakauden rahoista. Uuden ohjelmakauden alkamiseen Leader-ryhmien toiminnanjohtajat arvelevat kuluvan parikin vuotta, joten kehittämistoimia suunnittelevien kannattaa olla nopeita.

Alkava vuosikymmen tulee olemaan seutumme kunnille haastava, koska talous on tiukalla ja asukasluvut näyttävät painuvan laskusuuntaan. Jokainen toteutettava hanke on mahdollisuus saada aikaan pientä piristystä näihinkin haasteisiin.

 

Katri Linnikko

päätoimittaja