Äkkiä sukset varastosta!

Pääkirjoitus 7.1.2021

Ihana, perinteinen talvi on jälleen täällä. Lumi ja raikas talvipakkanen houkuttelevat kaivamaan varastojen kätköistä niin sukset, pulkat kuin luistimetkin. Meidänkin seudullamme innokkaimmat hiihtäjät ovat jo lähteneet laduille ja vapaalla tyylillä pääsee hiihtämään useammassakin paikkaa. Pulkkamäissä on riittänyt luistoa jo muutaman päivän ja ainakin Kyröskoskella pääsee jo luistelemaankin.

Tähän koronatilanteeseen viime talven kaltainen sateisen kurainen talvi olisikin ollut jo vähän liikaa. Toki on turha haaveilla, että yksi kunnon talvi poistaisi ilmastonmuutoksen uhan, mutta ainakin pakkastalvi on ehdottomasti virkistävää vaihtelua ja tervetullut vieras.

Itse asiassa tänä vuonna perinteinen pakkastalvi on ehkä toivotumpi kuin pitkään aikaan. Kun kaikki kuntien liikuntapaikat ovat kiinni ja suurin osa harrastusryhmistä tauolla, riemu kunnon ulkoliikuntamahdollisuuksista on jopa tavallista suurempi. Ennen joulua pimeässä tihkusateessa liikkumaan lähtemiselle oli paljon korkeampi kynnys kuin nyt. Laduilla, pulkkamäissä ja luistinradoilla voi liikkua raikkaassa ilmassa turvallisesti ilman maskia, kun etäisyyksiä on helppo pitää ja ilmastointi pelaa.

Monelle lapsiperheelle lumitalvi on myös pelastus. Kurahaalarien sijaan lapselle saa pukea lämpimän talvihaalarin. Lumileikeissä aika kuluu mukavasti, ja leikkien jälkeen sisälle palaa punaposkinen pikkuihminen.

Sääennusteet lupailevat pakkasia ainakin seuraavaksi kahdeksi viikoksi, ja pidemmän ajan ennusteetkin näyttävät talvisilta. Jos yhden toiveen saisi vielä esittää, se olisi jonkun verran lisää lunta, jotta hiihtobaanat ja pulkkamäet saataisiin joka paikassa hyvään kuntoon. Ja sitten ei muuta kuin nauttimaan talven riemuista!

Katri Linnikko
päätoimittaja