Airi Moision kauppa kulkee kasseissa mukana

Airi MoisioSuoramyyntityössä laukkujen ja kassien pakkaaminen on tuttua askaretta. Ikaalilainen Airi Moisio tietää sen jo 30 vuoden ajalta. Kauppa kulkee omassa laukussa mukana, ja kasseihin hän pakkaa asiakkaiden tilaamat tuotteet.

IKAALINEN. Suoramyynnin työ täyttää Airi Moision elämää ja kotia keittiöpöydältä alkaen. On täyttänyt jo 30 vuotta. Sen kunniaksi ikaalilainen avaa Ikaalisiin out let -myymälän marraskuussa.

Airi Moisio odottaa, että ovi käy tiuhaan. 30 vuodessa on ehtinyt tutustua huikeaan määrään ihmisiä: kodeissa suoramyyntikutsuilla ja toreilla, messuilla ja markkinoilla.
– Nyt on nettimyynti tullut voimakkaasti mukaan. Moni asiakas on liittynyt clubiini nettitilaajaksi. He tilaavat tuotteet itse ja saavat tavarat suoraan kotiinsa.

Moni on pysynyt asiakkaana pitkien vuosien ajan. Airi Moisio kuvaa työtään sosiaaliseksi.
– Sanon, että ensin kylvän, sitten niitän. Vanha sanonta pitää paikkansa.
– Suoramyyjän pitää ensin ”myydä” itsensä, että luottamussuhde syntyy. Pitää olla ystävällinen. Ja pitää olla tuntosarvi, että tunnistaa asiakkaan tilanteen. Siihen oppii vain tekemällä.

Yli puolet tilauksista Airi Moisio saa asiakkailta suoraan. Viedessään tilausta perille myyjä aistii tutuista asiakkaista, onko heillä aikaa enempään kuin tuotteiden vastaanottamiseen.
– Olen aina antanut asiakkaille aikaa. Monta hetkeä on vierähtänyt kahvikupposen äärellä.

 

Parhaimmillaan kilometrejä kertyi jopa 100 000

Ihmisluonnon lisäksi suoramyyjän on tunnettava tuotteensa. Airi Moisio käyttää itse edustamiaan tuotteita, puhdistusaienita ja -välineitä sekä ihohoitotuotteita. Kuukausittain toistuvat kokoukset antavat tietoa uutuuksista ja tarjouksista.

Hän on vakuuttunut tuotteista, joista yhä useammat valmistetaan Suomessa ja joiden kehitystyössä seurataan aikaa. Tällä hetkellä kehitetään probiootteihin perustuvia biotuotteita.
– Pitää opetella tuotteet, jotta tietää, mistä puhuu. Silloin myyjä näyttää, että hän luottaa niihin itsekin, sanoo Airi Moisio, joka on nyt ottanut sosiaalisen median mukaan markkinointiin.

Tuotteiden lisäksi Airi Moisio on ”myynyt” suoramyyntityötä ja kouluttanut uusia myyjiä. Viesti on selvä: oma aktiivisuus on tärkeintä. Kun yrittäjäksi lähtee, on itse jaksettava.
– Itse lähdin suoramyyjäksi, kun halusin lisäansiota. Parin vuoden jälkeen ryhdyin yrittäjäksi – onnekkaasti, koska pian olisin jäänyt työttömäksi entisestä työstä.

Pystymetsästä ilman yrittäjäkokemusta ura alkoi. Tunnollinen työ on antanut tulosta. 30 vuoden jälkeen Airi Moisio tuntee tyytyväisyyttä erityisesti siitä, että hän on työllään kyennyt turvaamaan kahdelle tyttärelleen hyvän koulutuksen.

Jotta 40 vuottakin täyttyisi, hän keskittyy jo omaan terveyteen ja hyvinvointiin.

Hurjimpien työvuosien vuosittaiset 100 000 kilometriä ovat vähentyneet noin neljännekseen.


Päivi Seppälä