Aikaistettu ajokortti helpottaa monia

Pääkirjoitus 5.12.2018

 

Heinäkuun alun jälkeen 17-vuotiailla nuorilla on ollut mahdollisuus saada ajokortti ikäpoikkeusluvan avulla. Ajokortti voidaan myöntää vuotta normaalia ajokortti-ikää aiemmin, mikäli nuoren on hankala kulkea kotoa kouluun, työhön tai tavoitteelliseen harrastukseen. Hakemusta tukevat pitkät etäisyydet opiskelu- tai työpaikalle sekä puuttuvat tai harvoin kulkevat joukkoliikenneyhteydet.

Monelle maaseudun nuorelle uudistus on lähes lottovoitto. Iso osa nuorista, joille poikkeuslupa voidaan myöntää, on kulkenut ennen uudistusta mopoautolla tai traktorimönkijällä. Niiden vaihtaminen autoon paitsi sujuvoittaa matkantekoa, tekee siitä myös tuntuvasti turvallisempaa.

Nuoren ajokortti on ilo myös monelle vanhemmalle, sillä mautoilla tai traktorimönkijöillä pidempien matkojen kulkeminen vaikkapa harrastuksiin on niin hidasta, että usein vanhemmat joutuvat toimimaan autonkuljettajina. Linja-autolla kulkeminen ei useinkaan aikataulujen vuoksi onnistu, eikä varsinkaan niillä nuorilla, joilla jo pysäkille tulee matkaa.

Meidänkin seudullamme etäisyydet kyliltä keskustoihin koulujen ja harrastusten pariin ovat pitkiä. Mopoautojen tulo kaksipyöräisten rinnalle on helpottanut monen nuoren kulkemista, kun mautolla voi kulkea märillä ja kylmilläkin keleillä.

Hitaasti kulkevat mautot ovat kuitenkin melko turvattomia valtateillä lujaa kulkevien autojen ja rekkojen kanssa samoilla reiteillä. On kaikkien etu, että jatkossa pitkiä matkoja päivittäin kulkevat nuoret saavat ajaa turvallisemmin autolla muovisen mauton sijaan. Liikennesäännöthän nuoren on pitänyt joka tapauksessa opetella, kulkee sitten autolla tai mautolla.

 

Katri Linnikko

päätoimittaja

 

 

Lue myös:

Alaikäinen autokuski on yhä tyypillisempi näky