Aapeli-myrskyn vahingot vaihtelevat maakunnissa

aapeli-myrsky myrskyvahingot hämeenkyrö ikaalinen viljakkala jämijärvi vakuutusyhtiöTakamaantien varressa korjattiin Aapeli-myrskyn katkaisemaa sähkölinjaa vuoden ensimmäisellä viikolla.

OIVASEUTU. Vuoden alun Aapeli-myrsky aiheutti Satakunnan alueella enemmän vahinkoja kuin Pirkanmaalla, kerrotaan LähiTapiolasta.

LähiTapiola Satakuntaan kuuluvat muun muassa Ikaalinen ja Jämijärvi. LähiTapiola Pirkanmaan alueeseen kuuluvat puolestaan Hämeenkyrö ja VIljakkala.

– Satakunnan alueelle myrskyn aiheuttamia vahinkoilmoituksia tuli etenkin metsävahingoista ja kaatuneiden puiden aiheuttamista vahingoista rakennuksille sekä irtaimistovahingoista, kertoo LähiTapiola Satakunnan korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki.

Väinölä-Mäki arvioi, että Satakunnassa myrsky aiheutti LähiTapiolan tilastoihin piikin noin 200 vahingolla, joiden yhteiskustannus nousee 400 000 euroon.
– Vuoden ensimmäinen työpäivä alkoi selvästi normaalia kiireisempänä Aapeli-myrskyn asiakkaillemme aiheuttamien vahinkojen selvittämisellä ja korvaushakemusten käsittelyllä. Myrskyn vahingot jäivät kuitenkin tällä kertaa Satakunnassa vähäisemmiksi kuin esimerkiksi Varsinais-Suomessa, kertoo Väinölä-Mäki.
– Kesämökit, vapaa-ajan asunnot ja metsäpalstat on hyvä käydä tarkistamassa, jotta tarvittaessa pystyy estämään lisävahingot. Tarvittaessa voi hälyttää jonkun tuttavan tai naapurin tarkistamaan vahinkoja, korvausjohtaja muistuttaa.
– Aapeli-myrskyn olosuhteet eivät meillä nousseet aivan niin laajoiksi kuin vuonna 2011 tuhoja aiheuttaneet Tapani- ja Hannu-myrskyt. Talvisten myrskyjen voimakkuus vaihtelee aina napakammasta tuulesta mittavia sähkö- ja vesivahinkoja aiheuttaviin myräköihin, Väinölä-Mäki sanoo.

 

Sähkökatkot vaivana vahinkoja enemmän

– LähiTapiola Pirkanmaan toimialueella on tullut tähän mennessä noin kymmenkunta vahinkoilmoitusta. Metsävahinkoja on ilmoitettu muutama, enimmillään puunrunkoja kaatunut muutamia per vahinkotapaus, kertoo korvausjohtaja Tapio Kärkelä LähiTapiola Pirkanmaasta.
Kärkelän mukaan myrsky aiheutti sähkökatkoja Pirkanmaalla enemmän kuin metsävahinkoja.
– Muutamia irtaimistovahinkoilmoituksia olemme saaneet, mutta koska sähkökatkosaika jäi yleisesti noin vuorokauteen, isommilta vahingoilta säästyttiin.

Esimerkiksi pakasteissa olleet tavarat ovat pääosin säilyneet kunnossa.

Kärkelä muistuttaa, että loma-asunnoille myrskyn aiheuttamia irtaimisto- ja rakennusvahinkoja voi tulla vielä myöhemmässä vaiheessa ilmi, kun loma-asunnoilla jälleen käydään.

 

Terhi Palonen