650 opiskelijan kampus valmistuu joulukuun puolessa välissä

Saskyn kampuksen noin 2 000 neliön uudisrakennus Ikaalisissa valmistuu jouluun mennessä.

IKAALINEN. Saskyn IDEA-kampus rakentuu kova vauhtia. Saskyn kampusalueella kohtaavat toisensa pian Ikaalisten kauppaoppilaitoksen, Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen sekä lukion koulutukset.

Kampusalueella tulee jatkossa olemaan noin 650 opiskelijaa ja noin 60 henkilökunnan edustajaa. Kampuksen väkimäärä on suuri, kun kyseessä on alle 7 000 asukkaan kaupunki.

Uudisrakennus tuo uutta opetustilaa kampukselle noin 2 000 neliötä. Kaikkiaan opetustiloja alueella on vastaisuudessa noin 10 000 neliötä.
– Kampuksen uudisrakennus valmistuu joulukuun puolessa välissä. Ammatillinen koulutus uusissa tiloissa alkaa tammikuussa, kertoo Saskyn Luoteis-Pirkanmaan ammatillisten oppilaitosten rehtori Joni Liukkonen.
– Lukio-opetus alkaa varsinaisesti helmikuussa, mutta sitä ennen abiturientit harjoittelevat preliminäärejä uusissa tiloissa. Tällä tavalla pyritään lieventämään muutoksen aiheuttamaa jännitystä kirjoittajien keskuudessa. Samalla tarjoutuu mahdollisuus testata sähköisten kirjoitusten laitteistot ja muut järjestelyt, kertoo Saskyn yleissivistävän koulutuksen rehtori Pekka Simberg.

Lukion, kauppaoppilaitoksen ja graafisen suunnittelun opiskelijat ja opettajat tutustuvat uuteen rakenteilla olevaan kampukseen syksyn aikana.

Lukio-opetuksen sijoittumista uusiin tiloihin on vienyt eteenpäin hankkeelle valittu projektiryhmä, jossa on mukana Saskyn ja Ikaalisten lukion edustajat.
– Mukana suunnittelussa ovat myös lukion oppilaat, Simberg kertoo.

Lukiota varten uudisrakennukseen on varattu kolmannen kerroksen tilat.
– Kaikkeen lukion opetukseen ne eivät riitä, joten esimerkiksi musiikkia ja kuvaamataitoa opetetaan kampuksen muissa tiloissa, Liukkonen sanoo.

 

Kustannukset ylittyvät

Uudisrakennukseen sijoittuvat myös kauppaoppilaitoksen liiketoiminnan, tieto- ja viestintätekniikan sekä sosiaali- ja terveysalan koulutus ja graafisen suunnittelun opetus. Tiloihin tulevat lisäksi valokuvastudio, e-sports-ympäristö ja Saskyn päätearkisto.

Saskyn alaisuuteen siirtyvien lukion opettajista on tehty listaus, mutta virkojen perustaminen siirtyy siihen saakka, kunnes koulutuksen järjestämislupa on saatu Saskylle. Päätöksen luvasta odotetaan tulevan kuluvan kuun alkupuolella.

Sasky on jo aloittanut Ikaalisten ja Ruoveden lukioiden yhteistyön. Opiskelijahallintojärjestelmä ja opetussuunnitelmat sekä toimintasuunnitelmat pyritään yhteisnättämään soveltuvin osin Ruoveden lukion kanssa. Tähän tarkoitukseen molemmat lukiot ovat saaneet hankerahoitusta.

Lukioissa uudet opetussuunitelmat otetaan käyttöön syksyllä 2021.
– Uusi IDEA-kampus tarjoaa hienon mahdollisuuden kehittää lukio-opetukseen erikoistumismahdollisuuksia. Kampuksella on lukiolaisille tarjolla tärkeän yleissivistävän koulutuksen lisäksi muun muassa musiikin, graafisten taitojen, liiketalouden ja kädentaitojen koulutusta. Aiomme hyödyntää tätä opetuksessa ja tekemään opetussuunnitelmaan paljon paikallisia vetoja, kertoo Simberg.

Aikuisopiskelijoilla on jatkossa mahdollisuus myös korottaa ylioppilastodistuksen arvosanoja.
– Lukiotodistuksen merkitys kasvaa jatkossa hakeuduttaessa korkeakouluihin, joten tähänkin kampus tarjoaa nyt varteenotettavia vaihtoehtoja, Simberg huomauttaa.

Uuden rakennuksen kustannusarvio oli noin 4,2 miljoonaa euroa.
– Rakennuskustannukset ylittyvät arviosta noin 150 000 eurolla. Lisämuutostyöt maksaa koulutuskuntayhtymä, kertoo yhtymäjohtaja Antti Lahti.

Sasky investoi Ikaalisten kampukselle tämän ja ensi vuoden aikana kaikkiaan yli viisi miljoonaa euroa. Uudisrakennuksen lisäksi nykyisten opetustilojen toimivuutta parannetaan, rakennusten vesikatteita uusitaan, metalliosastoa perusparannetaan ja audiotorion lattia uusitaan. Lisäksi piha-alueiden viihtyisyyttä parannetaan. Kampuksen yhteyteen tulee lähes 60 uutta parkkipaikkaa ja sähköautojen latauspaikka.

 

Terhi Palonen