6.9.: Paikallista kannattaa käyttää

Ikaalisten yritysrintamalle kolahti viikonloppuna jobinpostia, kun Marimekko ilmoitti yt-neuvotteluistaan ja suunnitelmistaan sulkea Kompin myymälä. Uutisen tultua julki moni lukijamme harmitteli Facebookissa myymälän kohtaloa.
Maanantaina Ikaalisiin kolahti roppakaupalla hyvää, kun kirjakauppias Satu Holma palkittiin ansiokkaasta yritystoiminnastaan maakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Palkinnon myötä Ikaalinen saa hyvää mainetta maakunnassa pitäjänä, jossa on ollut hyvä yrittää jo vuosikymmenet.

Vaikka eletään jonkunasteista nousukautta, ei se ole näkynyt seudullamme ainakaan uusien yritysten ryntäyksenä. Toivoa ei silti kannata heittää, sillä muun muassa kirjakaupan esimerkki kertoo siitä, että pitkäjänteisellä työllä leipänsä voi hyvin tienata edelleen kivijalkakaupassakin. Palveluiden ja yrittäjyyden edellytys on kuitenkin se, että niitä käytetään. On turha jälkikäteen harmitella jonkun ovensa sulkevan yrityksen perään, ellei ole siihen asti käyttänyt sen palveluita.

Meidän seudultamme löytyy edelleen kattava valikoima yrityksiä ja palveluita, jopa niin monenlaisia, että harvan asian perässä on pakko lähteä muualle, jos ei halua. Vanha viisaus markan ja sittemmin euron pyörittämisestä omalla kylällä pätee edelleen. Pitämällä euro liikkeessä oman seudun yrityksissä, varmistetaan palvelut myös tulevaisuuteen. Jos paikallinen yritystoiminta hiipuu ja kuihtuu, monia kuntia uhkaa nukkumalähiön tulevaisuus.

Sitä tuskin kukaan meistä haluaa!

Katri Linnikko